Třídit má smysl. Důkazem je výstava Brána recyklace v Jičíně i s lavičkou v kontejneru na odpad

18. únor 2020

Papír, který používáme, je víc než z poloviny ze směsného papíru, vaše fleesová bunda je ze 100 procent vyrobena z Pet lahví, z plechovek od nápojů se dají zhotovit originální šperky. 

Putovní výstava Brána recyklace, která mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po nové využití, je v únoru k vidění ve vestibulu Městského úřadu v Jičíně v ulici 17. listopadu. Představila nám ji Daniela Hojcsková z odboru investiční výstavby a údržby.

Na výstavě Brána recyklace ve vestibulu  Městského úřadu v Jičíně

Od roku 2009 už navštívila putovní výstava Brána recyklace desítky měst. Připravila ji a aktuálně stále dolaďuje autorizovaná obalová společnost EKO-KOM s cílem motivovat všechny generace k zamyšlení se nad tím, proč odpad třídit a jaký je význam recyklace v současnosti.

Výrobky denní potřeby z recyklovaných materiálů

Základními požadavky pro Bránu recyklace byly interaktivnost, zábavnost, ale také poučení a atraktivita. Návštěvníky zaujmou podsvícené plastové přepravky, ve kterých uvidí mezistupně proměny materiálu.

Předměty denní potřeby, o kterých mnohdy ani netušíme, že jsou z recyklovaných materiálů

Odhalí tak mj. tajemství termínů PET flakes nebo vláknitý granulát, mohou interaktivně ponořit své ruce do "inkubátoru" a zjistit jak škrábe pěnové sklo nebo naopak jak měkká je polyesterová střiž.

Zajímavostí je posezení ve velkém kontejneru na odpad

Na jičínské výstavě uvidíte například kolečkové brusle z recyklovaného plastu, beton s vysokým obsahem drceného skla, stavební desky, ale i kabelky z nápojového kartonu,  originální diáře a sešity, míč z recyklované gumy nebo šperky a chameleóny z plechovek od nápojů.

Čtěte také

Všechny exponáty se dají běžně koupit v obchodech nebo na internetu a to jak u nás, tak i v zahraničí. Jen někdy vůbec netušíme, že už prodělaly několikátý recyklační cyklus.

Cesta k úspěšné recyklaci vede i přes naše domácnosti, ve kterých více či méně kvalitně třídíme.

Co kam správně patří, to na výstavě přibližují přehledné informační panely.

Výstava Brána recyklace, kterou si přišli prohlédnout i školáci, bude v Jičíně otevřena do konce února v úředních hodinách MěÚ: v pondělí a ve středu od 8:00 do 17 hodin, v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 8:00 do 14:00 hodin.

Pro putovní výstavu nevznikl jen jeden výstavní soubor a tak v Regionálním muzeu v Litomyšli mají možnost zájemci spatřit další část výstavy Brána recyklace až do 22. dubna.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.