Obyvatelé Hradce Králové mohou opět zdarma ukládat bioodpad do kompostárny na letišti

9. březen 2017

Po zimní pauze začala pro obyvatele Hradce Králové opět fungovat zdarma městská kompostárna na letišti. Obyvatelé města tam mohou bezplatně ukládat bioodpad. Službu využívají hlavně zahrádkáři. Kompostárna ročně produkuje kolem 8 tisíc tun hotového materiálu. Velké množství si pak odebírají například hradecké technické služby.

„Když sem zákazník přijede, tak to rozdělíme na větve a listí. Větve podrtíme drtičkou a přidáváme to do kompostu a zpracováváme dál. Listí, trávu a vše smícháme dohromady a vzniká z toho kompost," ukazuje jednu z navrčených hromad pracovník kompostárny na hradeckém letišti Pavel Kocourek.

Co se s kompostem potom děje dál? Na co se využívá?
„Prodáváme jej občanům Hradce Králové i ostatním. Dá se říct, že ho vracíme zase zpátky do přírody."

Čtěte také

Právě přivezl zákazník nějaké roští: „Pána zkontrolujeme, zda je občanem Hradce Králové. A pak mu ukážeme, kam to má složit."

Pan Josef využívá bezplatnou službu kompostárny letos poprvé. V čem vám to ulehčí?
„Já to mám kousek, bydlím ve Věkoších, tak mi to ušetří cestu do města. Přivezl jsem ze zahrádky keře a stromy."

12 000 tun biologického odpadu zpracovává ročně kompostárna v Hradci Králové

Především větve, které sem zákazníci navozí, pak nakladač hrne na vrch obří hromady.

Lidé sem mohou vozit listí, větve, spadané ovoce, zeleninu. Co ještě?
„To je asi tak všechno. Nesmí se sem vozit kosti, odřezky masa, kůže, stolní oleje, exkrementy masožravých zvířat, časopisy, plasty, sklo. Ten komunální odpad by sem neměl vůbec přijít."

Jedno kolik tun sem celkem občané přivezou? Nebo je to nějak omezeno?
„Není to omezené. Občan Hradce Králové sem může vozit vše co má na zahrádce."


Hradecké služby, které kompostárnu provozují, nabízejí tuto bezplatnou službu obyvatelům opakovaně od roku 2015.

Více říká ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol: „Kompostárnu tu máme, abychom umožnili občanům odpady, které vytvoří v jarním období na svých zahradách, odvézt zdarma a nemuseli je odvážet na sběrné dvory. Protože pak se to zbytečně znovu převáží na kompostárnu."

Zákazníci předloží občanský průkaz, nebo jiný doklad, kde je uvedeno trvalé bydliště v Hradci Králové. Co ale jiní zájemci, kteří bydlí mimo Hradec?
„Ti co nebydlí v Hradci Králové mohou samozřejmě také přijet. Ale musí zaplatit podle platného ceníku. Protože ta služba je pro občany města Hradec Králové a město ji platí. To znamená, že ostatní si musí tu službu zaplatit sami. Cena se pohybuje zhruba od 350 do 600 korun, podle druhu materiálu, který přivezou. Je to za tunu samozřejmě," dodává Radek Sokol.

Největší nápor pracovníci kompostárny očekávají o víkendech a hlavně od začátku jara.

autor: Marika Konárková
Spustit audio