Město bez odpadu. Vrchlabí chce snížit odpady na minimum a motivovat k co nejdůkladnějšímu třídění

15. duben 2022 08:12

Minimum odpadu a co možná největší jeho třídění, zapojení všech obyvatel a hlavně školáků. I speciální webové stránky. To je cíl vrchlabské radnice, která rozjela projekt Město bez odpadu. Jak její strategie vypadá? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Třídění odpadů stále není na vysoké úrovni v některých částech města a to zejména na sídlištích. To z toho důvodu, že je tam velká koncentrace lidí a odpadů je tam často hodně. A ne všichni se podle průzkumu do jeho třídění naplno zapojují.

Stále se u kontejnerů nachází pytle plné plastů, papírů nebo třeba biologických zbytků. V plánu je tedy navýšení počtu nádob na tříděný odpad. Kde se budou problémy hromadit, tam to bude město řešit individuálně.

Problémy jsou navíc také s chalupáři nebo turisty, kteří hlavně o víkendech nechávají odpadky u silnic nebo kontejnerů. A také na to se hodlá vrchlabská radnice zaměřit.

Jak se do tohoto ekologického projektu zapojují školy?

Děti z vrchlabských základních škol a nižších ročníků středních škol absolvují takzvané Týdny bez odpadů. Podívají se například na skládku, kde odpad končí.

Čtěte také

Pracovníci odboru životního prostředí a Správy Krkonošského národního parku pro ně přichystali také ekologické hry a zajímavé přednášky. Cílem je právě zapojení mládeže do odpadové problematiky.

Školy mají také společný projekt se Střediskem ekologické výchovy v Horním Maršově. To jim jako inspiraci nabídlo zařadit odpadovou problematiku například i do hodin matematiky, českého jazyka nebo chemie.

Školáci mohou dokonce vytvářet vlastní projekty právě na téma snižování množství odpadů. A 22. dubna se zúčastní velké společné konference ke Dni Země. Ti nejlepší z nich získají jako motivaci zajímavé ocenění.

Město chce také snížit počet vyhozených věcí. Proto společně s ochránci přírody zřídilo speciální internetovou platformu. Můžeš nám vysvětlit, o co jde?

Jedná se o platformu vrchlabi.nevyhazujto.cz. Právě tam může každý zájemce zdarma nabízet i získávat věci za odvoz nebo jen symbolickou cenu.

Čtěte také

Cílem je, aby nepotřebné věci nekončily zbytečně na různých sběrných dvorech či na skládkách. Nebo se někde povalovaly.

Jde především o snížení množství přebytečného odpadu. A tyto věci mohou získat druhou možnost a někomu ještě posloužit.

Tyto webové stránky navštěvují a využívají také nejrůznější neziskové organizace či azylové domy, které tak mohou získat některé potřebné věci.

Spustit audio

Související