Hradec Králové dá lidem možnost, aby na sběrných místech nabídli ostatním své nevyužívané věci

6. prosinec 2019 09:23

Hradec Králové se chystá během několika měsíců spustit takzvaný projekt ReUse. Lidé by mohli na sběrných dvorech odkládat starší, ale stále funkční a použitelné věci - odkud by si je zájemci mohli brát a dál je používat. 

Čtěte také

Princip projektu ReUse, z angličtiny volně přeloženo jako opakované použití, představila mluvčí města Kateřina Šmídová.
„Cílem tohoto projektu je najít další využití pro věci, které by jinak skončily jako odpad. Jedná se například o knihy, zdravotní pomůcky, nádobí, drobné vybavení domácnosti, ale také třeba i sportovní vybavení."

Projekt se město chystá zatím spustit na dvou místech, na dvou sběrných dvorech, kde by pro tyto účely vznikly speciální přístřešky.

Podle náměstka primátora Martina Hanouska ze Zelených by se nemělo stát, že se ze sběrného místa stane smetiště.
„Bude hodně záležet na obsluze sběrného dvora. Nepůjde tam jen tak ty věci ukládat a zase si je brát. Bude to vedeno nějakým deníkem a bude tam muset dojít k nějaké přebírce."

Projekt ReUse se chystá také v Hradci Králové. Cílem je najít další využití pro věci, které by jinak skončily jako odpad

Radnice má jasno i v tom, za jakých podmínek by si zájemci mohli věci odnést, říká Martin Hanousek.
„Určitě nechceme, po zkušenostech například co mají v Brně, dělat to jako bezplatný bazar. Ale ty věci by byly za drobný, symbolický poplatek, aby tam byla nějaká úcta k onomu zboží."

Čtěte také

Vybrané peníze by pak magistrát použil na příklad na obnovu zeleně ve městě nebo na další podobné ekologické projekty.

Projekt ReUse už funguje vedle zmíněného Brna třeba i v Praze, ale i v menších městech, jako je Chrudim. Pro Hradec půjde zatím o zkušební provoz.

„V první fázi chceme udělat ReUse pro drobné předměty. Pokud se to osvědčí, tak uvažujeme o nějaké druhé fázi, kdy bychom do toho chtěli zapojit i větší předměty, například nábytek," uzavírá náměstek primátora Martin Hanousek s tím, že spuštění projektu je otázkou několika měsíců.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související