Pouliční sousedský bazar funguje na zastávce jedné z linek MHD v Hradci Králové

26. květen 2017

Vezmeme vás na místo, které slouží jako pouliční bazar, ve kterém je pod širým nebem možné najít například oblečení, kabelky a nebo kuchyňské nádobí. Vše je zdarma, odnést a nebo naopak přinést libovolnou věc může kdokoli.

Sousedský bazar je přístupný čtyřiadvacet hodin denně. Je totiž přímo na ulici a lidé v něm v regálech a skříních najdou nejrůznější oblečení, knihy, nebo potřeby pro domácnost. Věci může kdokoli odnést a nebo je naopak darovat ostatním.

Jsme v místnosti asi šest krát čtyři metry, která slouží jako zázemí pro pouliční bazar. Povídáme si s Alenou Tmejovou a Tomášem Jenšíkem.

„Já teď doplňuji trička, protože většina jiných věcí už pomizela. To oblečení je tady třeba ze zimy, museli jsme jej uklízet už kvůli počasí. Takže teď jej postupně doplňujeme," říká Alena Tmejová a věší oblečení na ramínka a odnáší ven.

Čtěte také

Je tady sportovní bunda, dámské kalhoty, možná i nějaké šaty: „Jistě, je tady výběr jak v nějakém klasickém sekáči. Je tady hodně dětských věcí. Myslím si, že to nejvíc ocení maminky tady z okolí a všechny rodiny. Vždy když přijdou, tak se hned ptají, máte tady nějaké dětské? Ten můj už z toho zase vyrostl," směje se Alena Tmejová.

IMG_3191.jpg

O co je největší zájem, kromě dětského oblečení?

„Určitě o knížky. Ty tady nevydrží déle jak dvě hodiny, bych řekla, když to tak člověk pozoruje," upřesňuje Alena Tmejová.

Vidět jsou tu i kabelky. A dokonce i peřina! „Je to peřina a polštář je za rohem. Když si někdo koupí novou pěřinu, tak přinese tu starou. A musím říct, že i toto zboží mizí," vysvětluje Tomáš Jenšík.

IMG_3196.jpg

K bazárku přichází jedna starší paní: „Já jezdím pravidelně kolem každý den na zahrádku do kolonie. Mám to okolo. Tak když je tu nějaký nepořádek, tak to poklidím a posbírám. Občas sem něco donesu a občas si taky něco vyberu. Naposledy jsem si vybrala opravdu pěkné rifle na sebe."

Pouliční bazar úspěšně funguje už zhruba rok a půl. Plánují se nějaké úpravy nebo rozšiřování?

„Chystáme zvelebit ten prostor a také výmalbu. Aby se tu lidé dobře cítili. A měli radost se tu potkávat," dodává Tomáš Jenšík.

autor: baj
Spustit audio