Hradecká RE-USE knihovna. Za pár korun si knihomol pořídí krásné knihy a přispěje i na obnovu lesa

25. srpen 2022

Téma radioporadny zní: třídění odpadů. Jak fungují populární RE-USE projekty a samozřejmě se dostaneme i k pověstnému evergreenu, v čem děláme při třídění odpadu největší chyby, co kam patří nebo naopak nepatří. 

Ředitel společnosti Hradecké služby a.s. Bc. Martin Hušek hovoří v naší radioporadně nejen na téma: RE-USE projekty a nejčastější chyby při třídění odpadu.

Martin Hušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co je nového v Hradeckých službách? Rozšířili jste vozový park.

Ano, náš vozový park neustále obměňujeme. Teď jsme pořídili dva nové nosiče velkoobjemových kontejnerů, máme novou cisternu pro sání odpadních vod, takže se snažíme vozový park udržovat v takovém stavu, abychom byli schopni pružně a flexibilně reagovat na požadavky občanů města i firem, které v Hradci Králové a jeho okolí působí.

Nastavili jsme minimální cenu 5 Kč za kus, což je skvělá cena. A je to hlavně proto, aby se koumákům nevyplatilo s knihami spekulovat.
Bc. Martin Hušek, ředitel společnosti Hradecké služby a.s.

V létě pomáháte zajišťovat pořádek na různých akcích. Asi největší z nich je festival Rock for People. Jak tuto událost hodnotíte?

Čtěte také

Moc mě těší, že je opět možnost navázat na kulturní, společenské a sportovní události, které byly bohužel přerušeny z důvodu covidových omezení. Nicméně Rock for People je jedna z těch největších akcí, ale my máme velkou radost a je nám ctí být partnerem organizátorů festivalu a dalších akcí, které se ve festival parku konají.

Ve spolupráci s organizátory jsme vymýšleli systém, jakým způsobem by návštěvníci těchto akcí mohli vytřídit a separovat veškeré odpady, které při akci vzniknou. Aby se snížil dopad na životní prostředí. A musím říct, že disciplinovanost účastníků takových akcí, například zmíněný Rock for People nebo divadelní festival Regiony, u kterého jsme také asistovali a pomáhali, je rok od roku lepší.

Populární jsou také takzvané RE-USE pointy, tedy místa, kam lidé mohou nosit starší věci, které jsou ještě funkční a zase jiní lidé si je můžou vyzvednout a použít.

Čtěte také

V Hradci Králové provozujeme čtyři sběrné dvory a od jara letošního roku máme na všech ona RE-USE místa pro opětovné použití věcí. To znamená, že v otvírací době sběrného dvora mohou občané města přinést věci, kterých se chtějí zbavit, ale nechtějí je ještě vyhodit jako odpad. A zároveň si tam mohou vybrat i pro sebe něco nového.

Opravdu je tam široká škála předmětů, od knih, hraček, domácích potřeb, nádobí, nářadí až po sportovního vybavení. Máme tam hodně věcí pro děti, kočárky nebo autosedačky. Je možné si tam doslova za pár korun pořídit funkční a pěkné věci.

Na RE-USE pontech jsou symbolické ceny. Kam potom vybrané peníze putují?

Čtěte také

Ano, jsou to opravdu symbolické ceny, od desetikorun zhruba od 100 Kč. Pokud je tam ale zánovní a funkční horské kolo, jak se říká jen nasednout a odjet, tak ta cena může být i 200 Kč. A veškeré prostředky vybrané v rámci tohoto projektu věnujeme společnosti Městské lesy Hradec Králové, která je do poslední koruny investuje do nákupu dřevin a na obnovu lesů v katastru Hradce Králové.

Dnes jsem se sešel s ředitelem hradeckých městských lesů a hovořili jsme o tom, že ještě v letošním roce bude za prostředky vybrané v projektu RE-USE bude v oblasti tzv. smiřické hráze v Malšovicích vysázena nová alej, budou tam i nějaké ovocné a listnaté stromy.

Máte tam také hodně knížek za symbolickou cenu.

Čtěte také

Knihy, to je velké téma, protože těch máme opravdu obrovské množství. Takže jsme zařídili speciální prostor vyloženě pro knihy, tzv. RE-USE knihovnu v prostou sběrného dvoru Temešvár, v samostatné místnosti v administrativní budově. Ty knihy prodáváme za nějakých 10 až 20 Kč. Ale vzhledem k jejich obrovskému množství jsme se dokonce rozhodli dávat zájemcům knihy zadarmo.

Ale to bohužel nakonec nejde, protože jsme narazili na vynalézavou českou povahu. Setkali jsme se s tím, že někdo si knihy zdarma od nás odebral a vzápětí je vytrhl z desek a papírový obsah chtěl prodat ve výkupu papírů. Takže knihy by skončily v odpadu. Což samozřejmě není účel tohoto projektu.

Čtěte také

Pokud bychom některé knihy likvidovali jako sběrový papír, tak to můžeme udělat sami, a to my nechceme. Knihy vnímáme jako nějaké kulturní dědictví a samozřejmě i možnost lidi, pořídit si doslova za pár korun knížku. Proto jsme nastavili minimální cenu 5 Kč za kus, to si myslím, že je skvělá cena. Těch 5 Kč je právě z toho důvodu, aby se některým koumákům nevyplatilo s tím spekulovat.

Dají se tam u vás najít i nějaké poklady?

Určitě narazíte na spoustu věcí. Je tam hodně knížek pro děti, například různé pohádky, ale třeba i učebnice. Máme tam v podstatě všechny žánry, od novodobé beletrie za posledních 30 let, ale je tam i spousta starších knih, které byly vydány v minulém století. Zmíním klasiky, jako je Alois Jirásek, Božena Němcová, Jan Neruda a další. Myslím, že si tam knihomol přijde na své.

Jana Kudyvejsová a Martin Hušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s ředitelem společnosti Hradecké služby a.s. Bc. Martinem Huškem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související