Nábytek, kolo, kočárek nebo jídelní souprava. To vše můžete získat v hradeckých re-use pointech

22. leden 2023 08:23

O hradecké takzvané re-use pointy je v poslední době velký zájem. Hradecké služby loni vybraly zhruba tři a půl krát více peněz než v roce 2021. Zájemci tam najdou velmi levně a v dobrém stavu například nádobí nebo nábytek. V době vysoké inflace a zdražování tak tuto službu vyhledává čím dál více lidí. 

„No vidíte, tak ho dáme do sbírky, to tady ještě nemáme.“
„Sportovní náčiní, takový ten stroj na cvičení to je, ukazuje paní Šárka, co do re-use pointu v hradeckém sběrném dvoře Temešvár přinesla.

Anglický termín re-use lze volně přeložit jako opětovné použití. „Líbí se mi, že tomu dám druhou šanci, že se to jen někde nevyhodí.

Čtěte také

Zakrátko přichází paní Veronika. Ta si naopak chce něco odnést domů. „Já jsem přišla pro nějaké věci pro děti. Tady jsem našla nádobí, hrníček, mističky. Ještě mne zaujala tříkolka, syn ji určitě uvítá.

Právě nádobí a potřeby na vaření, ale i různé věci pro děti, jako sedačky nebo kočárky, tu tvoří podstatnou část sortimentu. Mimo to je zde ale i několik skříní nebo sedací souprava. Zhruba před měsícem také přibyla jízdní kola z městských ztrát a nálezů.

„Kola, která byla po uplynutí lhůty, kdy se o ně nepřijde přihlásit majitel. Tak bylo potřeba vyčistit sklad, proto jsme převzali 140 kol v různém technickém stavu, popisuje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Čtěte také

Vybranou věc si pak může zájemce odnést doslova za pár korun - například nádobí za pětikorunu, jízdní kolo nebo nábytek třeba za dvě stovky.

V Hradci Králové fungují re-use pointy třetím rokem a zájem o ně roste. „Za rok 2021 jsme vybrali téměř 80 tisíc korun a za loňský rok už to bylo skoro 280 tisíc korun.

Vybrané peníze pak Hradecké služby darují Městským lesům, které za ně nakupují nové stromky. Hradecké služby by v budoucnu chtěly vybudovat nový sběrný dvůr s ještě větší kapacitou re-use pointu, kde by se vešlo více objemnějších věcí, jako je nábytek.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související