Tvarohové lívanečky si zamilujete. A můžete na ně chodit postupně celé odpoledne. Pokud tedy zbudou
Dnes si společně pořádně zavaříme. Připravíme si „lívance“. A přijdou si na své všichni - ať už jste na sladké nebo naopak na slané. Dali jsme totiž hlavy dohromady a těch receptů jsme našli tolik, že by nám jeden pořad nestačil.
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g hladké mouky
- 50 g másla
- 20 g cukru moučka
- 2 vejce
- lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- olej na smažení
- rybízová marmeláda
- smetana ke šlehání
- vanilkový cukr
- čerstvé ovoce
Recept na lívance nechybí snad v žádné domácí kuchařce. Mimochodem, víte, že slovo lívanec je odvozeno od slovesa lít, jelikož se jedná o moučník z litého těsta?
Je to rychlé - je to chutné - a navíc, pak na lívanečky můžete chodit celé odpoledne. Tedy, pokud zbude.
Ono upřímně řečeno - udělat dobré lívance - není nic náročného. Záleží ale na tom, s čím si je dáme. Ale co se týká těsta, s tím bychom neměli mít problém. Základní suroviny určitě dobře znáte. Nebo ne? Tentokrát budou totiž z měkkého tvarohu.
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem a vejci do pěny. Pak přidáme tvaroh, prosátou mouku s kypřicím práškem a špetku soli. Zlehka promícháme.
Lívanečník nebo pánev vytřeme olejem a upečeme malé lívanečky, které necháme vychladnout. Polovinu lívanečků potřeme marmeládou a slepíme je se zbylými lívanečky.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku. Lívanečky ozdobíme šlehačkou, ovocem a pocukrujeme.
Dobrou chuť!
Související
-
Pečeme sladké lívance, bábovky a vafle z kvásku. Martina Jandová se výživou zabývá skoro celý život
Jak podchytit situaci a nenechat váhu rozjet nahoru, kdy cítíme, že nám přibylo pár kilo navíc? Jak si upéct sladké, aby to neškodilo našemu zdraví?
-
Recepty na zdravé ječné lívance, pohankové palačinky a ovesnou kaši s jablky a tvarohem
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Zdraví začíná v naší trávící soustavě. Proto má pro vás tři zajímavé recepty. Vyzkoušejte je, určitě nebudete litovat!
-
Italové mají pizzu, Francouzi palačinky, které berou hodně vážně. Výborné jsou se zeleninovou náplní
Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti nebo v mnoha specializovaných restaurací takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.