Treska v citronovém kabátku. Zdravé a lehké jídlo, které rozhodně osloví vaše chuťové pohárky
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
- 800 g filetů z tresky
- 1 vejcestrouhanka na obalení
- citronová kůra
- bylinky podle chuti
- drcený pepř
- olivový olej
Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.
Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.
Chutně připravená treska s čočkovým ragú je recept na hlavní chod, ke kterému se hodí sklenka dobrého suchého bílého vína.
Postup:
Filet rozkrájíme na čtyři porce.
Vejce rozšleháme se lžící vody. Strouhanku smícháme s nastrouhanou citronovou kůrou, nasekanými bylinkami a pepřem.
Ryby postupně obalíme nejdříve ve vajíčku a poté ve strouhance. Postup můžeme ještě jednou zopakovat, aby byla krusta pevnější.
Obalené porce ryb přendáme na plech s pečicím papírem a zakápneme je olivovým olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 15 minut dozlatova. Jako příloha se hodí vařené brambory.
Dobrou chuť!
Související
-
Treska po katalánsku. Můžete ji podávat třeba s opečenou bagetou, posypanou tymiánem nebo bazalkou
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí.
-
Dušená treska na citrónovo-česnekové omáčce. Udělejte si k ní netradiční, skvělé celerové hranolky
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Jen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti tresky objevili lidé už před mnoha staletími.
-
Treska s čočkovým ragú. Zdravé a lehké jídlo, které rozhodně pohladí vaše chuťové pohárky
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.