Treska v citronovém kabátku. Zdravé a lehké jídlo, které rozhodně osloví vaše chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Ingredience
  • 800 g filetů z tresky
  • 1 vejcestrouhanka na obalení
  • citronová kůra
  • bylinky podle chuti
  • drcený pepř
  • olivový olej

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Chutně připravená treska s čočkovým ragú je recept na hlavní chod, ke kterému se hodí sklenka dobrého suchého bílého vína.

Postup:
Filet rozkrájíme na čtyři porce.
Vejce rozšleháme se lžící vody. Strouhanku smícháme s nastrouhanou citronovou kůrou, nasekanými bylinkami a pepřem.
Ryby postupně obalíme nejdříve ve vajíčku a poté ve strouhance. Postup můžeme ještě jednou zopakovat, aby byla krusta pevnější.
Obalené porce ryb přendáme na plech s pečicím papírem a zakápneme je olivovým olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 15 minut dozlatova. Jako příloha se hodí vařené brambory.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.