Treska s čočkovým ragú. Zdravé a lehké jídlo, které rozhodně pohladí vaše chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Ingredience
  • 4 filety z tresky
  • 1 l vývaru
  • 300 g zelené nebo malé černé čočky
  • 4 jarní cibulky
  • 2 šalotky
  • česnek
  • olivový olej
  • zakysaná smetana
  • ocet baslamico
  • citrónová kůra
  • sušená majoránka
  • sůl
  • pepř

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Postup:

Rybí filé opláchneme a osušíme. Dochutíme solí, citrónovou kůrou a šťávou. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a necháme marinovat.
Šalotku a česnek oloupeme. Česnek rozdrtíme, šalotku nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku očistíme, zbavíme kořene a zavadlých listů a nakrájíme ji na tenké šikmé plátky.
Zbývající olej rozehřejeme a postupně na něm osmahneme šalotku a česnek. Přidáme čočku, zalijeme vývarem, zakryjeme a vaříme 35 až 45 minut do změknutí.

Marinované rybí filé opečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran asi 10 minut celkem.
Hotovou čočku zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme octem, solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s treskou a ozdobíme jarní cibulkou.

Chutně připravená treska s čočkovým ragú je recept na hlavní chod, ke kterému se hodí sklenka dobrého suchého bílého vína.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.