Treska s čočkovým ragú. Zdravé a lehké jídlo, které rozhodně pohladí vaše chuťové pohárky
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
- 4 filety z tresky
- 1 l vývaru
- 300 g zelené nebo malé černé čočky
- 4 jarní cibulky
- 2 šalotky
- česnek
- olivový olej
- zakysaná smetana
- ocet baslamico
- citrónová kůra
- sušená majoránka
- sůl
- pepř
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.
Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.
Postup:
Rybí filé opláchneme a osušíme. Dochutíme solí, citrónovou kůrou a šťávou. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a necháme marinovat.
Šalotku a česnek oloupeme. Česnek rozdrtíme, šalotku nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku očistíme, zbavíme kořene a zavadlých listů a nakrájíme ji na tenké šikmé plátky.
Zbývající olej rozehřejeme a postupně na něm osmahneme šalotku a česnek. Přidáme čočku, zalijeme vývarem, zakryjeme a vaříme 35 až 45 minut do změknutí.
Marinované rybí filé opečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran asi 10 minut celkem.
Hotovou čočku zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme octem, solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s treskou a ozdobíme jarní cibulkou.
Chutně připravená treska s čočkovým ragú je recept na hlavní chod, ke kterému se hodí sklenka dobrého suchého bílého vína.
Související
-
Krůtí guláš s červenou čočkou. Netradiční spojení chutí, kdo ale miluje hodně šťávy, bude nadšený
Guláš je dnes oblíbeným jídlem v mnoha zemích, za jeho kolébku považujeme Maďarsko, které tento pokrm proslavilo. Je ale možné, že Maďaři se guláš naučili od Turků.
-
Čarujeme s (ne)obyčejnou čočkou. Krémová polévka z červené čočky s paprikou, to musíte vyzkoušet
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří čočková.
-
Ragú z červené čočky se špagetami přesně vystihuje výraz ze staré francouzštiny: nadchnout chuť!
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka