Krůtí guláš s červenou čočkou. Netradiční spojení chutí, kdo ale miluje hodně šťávy, bude nadšený

Guláš je dnes oblíbeným jídlem v mnoha zemích, za jeho kolébku považujeme Maďarsko, které tento pokrm proslavilo. Je ale možné, že Maďaři se guláš naučili od Turků.

Maďarští pastevci si guláš vařili údajně už v 9. století, když pronikli do Karpatské kotliny. Název mu dalo stádo hovězího dobytka, maďarsky „gulya“. Z něj Maďaři odvodili „gulyás“ a my Češi následně „guláš“.

Ingredience
  • 600 g krůtích prsou
  • 400 g cizrny z konzervy
  • 70 g červené čočky
  • 50 g drobnozrnné čočky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 5 snítek tymiánu a rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej na smažení

Je to známá poučka spojená s přípravou guláše: Cibule by mělo být tolik, jako masa. Málokdy k ní ovšem někdo dodá, že nikoli na váhu. A tak se potom začínající hospodyňky diví, že je jejich guláš sladký. Tedy je to spíš myšleno: Jaká hromádka masa, taková hromádka cibule.

Vedle základních ingrediencí jsou v receptech na guláš často i suroviny odpovídající krajovým zvláštnostem.

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.

Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Tak dobrou chuť!

Postup:
Krůtí prsa nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a na rozpáleném olivovém oleji opečeme z každé strany asi 4 minuty. Poté dáme maso stranou, na pánev nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, restujeme 3 minuty, přisypeme cizrnu a na pánev vrátíme i maso.
Všechno zalijeme bílým vínem, přilijeme 100 ml vody a na mírném plameni dusíme 10 minut. Přidáme oba druhy čočky a vaříme dalších 20 minut.
Před koncem vaření přidáme bylinky otrhané od stonků.

Podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem. Můžeme přidat kolečka syrové cibule nebo nakládané beraní rohy.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?