Trénovat paměť můžeme v každém věku. Čím je to pro nás atraktivnější a zábavnější, tím lépe se učíme

14. červen 2022

Udělejte něco pro svůj mozek, protože trénování paměti je jedním ze způsobu udržování duševní svěžesti a samostatnosti i s postupujícím věkem. Určitá zátěž udržuje mozek činorodým a zároveň je důležitá pro budování náhradních strategií při řešení problémů. 

Certifikovaná trenérka paměti Lucie Javůrková ze Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně o trénování paměti.

Lucie Javůrková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kolik vlastně váží lidský mozek?

Lidský mozek mozek váží zhruba kilo a půl, co jsou zhruba 2 procenta váhy člověka. Když vezmeme v potaz, že tento orgán řídí celé naše tělo, tak je to poměrně malá váha, která ale spotřebovává až pětinu veškeré energie, které lidské tělo potřebuje. Slyšet možná také.

Často svoji nepozornost zaměňujeme za problém s pamětí. Vykonáváme automatizované pohyby a nesoustředíme na onu vlastní činnost.
Lucie Javůrková, certifikovaná trenérka paměti

V jakém věku už je mozek takříkajíc hotový a od kdy začíná být zase trošku opotřebovaný?

Mozek je u lidí dotvořen kolem pětadvacátého roku. A potom už se postupně jeho schopnosti zhoršují, ale začneme to pociťovat až třeba kolem padesátého šedesátého roku života. Je to ale samozřejmě velmi individuální.

Čtěte také

Trénovat paměť je dobré začít až začneme pociťovat nějaké problémy nebo se to vyplatí už třeba i u dětí či v mladším věku?

Trénovat paměť můžeme v každém věku. Už od jednoho roku věku je možné trénovat paměť až do seniorského věku. Rozdíl je pouze v tom, že se musí přizpůsobit trénink paměti konkrétní cílové skupině a věkové kategorii. Tedy u malých dětí je větší důraz třeba kladen na trénink pozornosti a koncentrace. V dnešním světě plném médií jsme hodně rozptylováni, tak je potřeba spíš se zaměřit na umění soustředit se na to, co potřebujeme.

Čtěte také

Co všechno ovlivňuje naši paměť? Současná doba je natolik hektická a plná různých dojmů a vjemů, že je to asi i pro naši paměť složitější vše vytřídit a co si uchovat.

Určitě. Jedním z faktorů je náš věk, potom zcela jistě prostředí, které je podnětné. O něco se zajímáme, to je také důležité. Potom je důležité naše zdraví a kondice, je třeba mít zdravý jídelníček, dodržovat pitný režim, ale také mít dostatek pohybu, i to je pro náš mozek důležité.

A potom naše pozornost a schopnost koncentrace, nakolik jsme schopni se na daný úkol soustředit. To už se také dá trénovat. A potom je důležitá i hravost a tvořivost. Čím je pro nás učení zajímavější, zábavnější a atraktivnější, tím lépe se jsme schopni se danou věc naučit.

Čtěte také

Jak souvisí naše paměť s pozorností?

Je to ve velmi úzce svázáno. Často se může stát, že svoji nepozornost zaměňujeme za problém s pamětí. Například, když si něco někam odložíme, zapomeneme na to, hledáme klíče nebo brýle, nemůžeme si vzpomenout, jestli jsme vypnuli žehličku, tak je to ve většině případů problém naší pozornosti.

Vykonáváme automatizované a bezděčné pohyby a nesoustředíme na onu vlastní činnost. Ve výsledku ve většině případů jde o to se na prováděnou činnost soustředit. A potom budeme vědět, kam jsme danou věc odložili. Nebo si může být i taková pomůcka, že si vyčleníme místo, kam si klíče nebo brýle budeme odkládat. Potom budeme vždy vědět, kde je najdeme.

Celou paměťovou radioporadnu s certifikovanou trenérkou paměti Lucií Javůrkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související