Občas bychom si měli vzpomenout, že trénování paměti nám může ve stáří hodně ulehčit život

15. březen 2018

V Česku pokračuje Týden mozku a Národní týden trénování paměti. K už 20. ročníku cyklu přednášek o nejnovějších objevech a trendech ve výzkumu mozku a neurovědách se připojila i Studijní vědecká knihovna v Hradci Králové. Její lektoři akci doplnili i o ukázkové hodiny mozkových cvičení. Na jednu takovou lekci se vydal i reportér Tomáš Lörincz.

Najděte hada mezi žirafami, zapamatujte si dvacet položek nákupu nebo zavzpomínejte na vizuální podobu socialistických bankovek - tyhle v uvozovkách disciplíny absolvoval i Oldřich Horák z Hradce Králové. Už jen začátek jeho odpovědi na otázku, proč na přednášku přišel, byl v kontextu Týdne mozku roztomilý: „Já jsem o tom někde slyšel, ale teď si opravdu nevzpomenu kde to bylo. To si nedělám legraci. Tak jsem si říkal, že se půjdu podívat. S tou pamětí to už nemám tak úplně dobré."

Podle přednášející Gabriely Holečkové bychom neměli čekat na to, až se objeví první projevy nemoci, pojmenované po tom pánovi s německým jménem - když už v uvozovkách Alzheimera máme, těžko se s tím dá něco dělat.

Sport ani výživové doplňky lidský mozek před demencí zdaleka nechrání tak, jak se dosud myslelo

O přesných příčinách a souvislostech téhle nemoci se zatím pořád ještě přesně neví. Ale než začnete například zapomínat názvy běžných předmětů nebo se při cestě domů ztratíte a nebude to nadměrnou konzumací piva, stálo by prý za to mozek procvičovat, říká Gabriela Holečková: „Okolo 25 roku je ten vývoj našeho mozku dá se říci ukončen. A pak už bychom s ním měli něco dělat, abychom ho udrželi v dobré kondici."

Čtěte takéTrénování paměti - Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging

A pak je potřeba mozek procvičovat, i když to jsme myslím vlastně už v téhle reportáži říkali. Ne všechny pomůcky fungují na každého, při jedné z nich jsem měl pocit, že mi praskne hlava a zapamatovat jsem si nedokázal vůbec nic, ale to je podle Gabriely Holečkové normální. Nebo byla paní přednášející možná jenom diplomatická a taktní.

„Tak asi to bude nějaké vaše individuální nastavení," směje se Gabriela Holečková.

03770873.jpeg

Každopádně pokud se bojíte, že si na vás Alzheimer brousí drápky, vyhledejte odborníky, radí: „Myslím si, že pokud má člověk jakékoliv podezření, že by mohl mít nějaký problém s pamětí, tak u nás v České republice existují centra Alzheimerovské společnosti, většinou to bývá u nemocnic. Dá se to určitě zjistit kdekoliv na internetu, kde která ta pobočka je. A je dobré se nechat otestovat."

Pokud ještě v téhle fázi nejste a dokážete se třeba i místně a časově orientovat, pak by stálo za to paměť procvičovat.

mozek

Třeba právě v hradecké knihovně, usmívá se Gabriela Holečková: „Ty kurzy jsou vždy na jaře a na podzim. I spousta dalších knihoven v jiných městech se tím zabývá. Tedy určitě mohou lidé přijít buď k nám, nebo i jinak. Na webu České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging jsou kontakty na trenéry."

Na ukázkovou přednášku přišly možná tři desítky lidí, řada z nich odcházela s tím, že si to brzy zopakuje.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka