Vývoj mozku je ukončen kolem 25 roku. Od té doby už klidně můžeme začít trénovat!

2. prosinec 2017

Hostem naší radioporadny byla trenérka paměti Gabriela Holečková. Téma: Mozkový trénink, jak zlepšovat své schopnosti? Co se děje s naší pamětí ve stáří a jak udržovat mozek ve formě? 

Mozek potřebuje stále nové podněty - důležitý je proto aktivní přístup k životu. U křížovek hrozí určitý stereotyp. Proto je dobré střídat křížovky s luštěním sudoku a jinými aktivitami.

Četba = fitness pro mozek
Četba stimuluje mnoho funkcí v mozku. Stimuluje naši koncentraci, rozšiřuje slovní zásobu.

Kromě mentálního tréninku je důležitý i pohyb. Okysličuje tělo. Mozek spotřebuje až 20 procent kyslíku z naší celkové kapacity.

Seznam na nákup
Seznam si klidně piště, už tím paměť trénujete. Nevytahujte ho ale z kapsy hned! Zkuste nakoupit zpaměti a až nakonec si položky zkontrolujte.

Trenérka paměti Gabriela Holečková

Zkuste zapojit asociace
Například: rozhlédněte se po místnosti a přiřazujte jednotlivé položky. Hnědé dveře - čokoláda, na klice visí párek, bílá stěna - mouka, atd. atd. Podle vaší fantazie. Když pak přijdete do obchodu, představte si danou místnost a položky by se vám měly vybavit.

Stojíte před ledničkou a nevíte, co jste z ní chtěli vzít
Za to může nedostatek koncentrace. Myslíme mezitím na spoustu jiných věcí a nesoustředíme se pořádně na tu jednu.

Jak si zapamatovat jména
Nejjednodušší: když se vám někdo představí a podá vám ruku, jeho jméno si pro sebe ještě jednou zopakujte: „Těší mě, pane Horáku." Pak můžeme opět zkusit asociace. Pana Veselého si představit rozesmátého, pana Hovorku jako hodně mluvícího, u neutrálních příjmení bude záležet na vaší fantazii.

Čísla tvoří náš svět

Jak si zapamatovat čísla
Účastníci kurzů na trénování paměti zvládají i dvaceti místné číslo. Z čísel můžete dělat i malé příběhy. Nebo postupovat následovně (třeba u telefonního čísla): 603 383 … 603 - auto šestsettrojka; 383 - sněhulák, který má místo rukou na obou stranách proutky se třemi větvičkami.

Další triky a doporučení si můžete poslechnout ve zvukovém záznamu radioporadny!

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související