Nootropika - zázračné léky? Látky, které napomáhají výživě mozku. Génia z vás ale neudělají

3. leden 2018

Zlepšují práci mozku, příznivě ovlivňují psychickou vyrovnanost, odstraňují únavu, depresi a zvyšují sexuální výkonnost. Funguje to tak ale bez výjimky? 

Doc. RNDr. Vlastimil Dohnal vysvětluje v naší radioporadně, že nootropika jsou látky, které napomáhají k výživě mozku.

Původně měla nootropika sloužit k léčbě například depresí nebo neurodegenerativních onemocnění, která jsou způsobena věkem (Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba) nebo například komplikovaným porodem. Mozek je velmi citlivý na přísun kyslíku a pokud se dítě narodí přidušené, je důležitá regenerace mozku, k čemuž můžou právě nootropika přispět. Ve vyšším věku můžou působit i jako prevence pro zachování správných mozkových funkcí.

V jaké formě užíváme nootropika? Musíme brát tablety?
Některá nootropika mají podobu léků, jsou sice volně dostupné, ale vždy je dobré jejich užívání konzultovat s lékařem. Mohou pomoci tam, kde byla narušena mozková funkce - buď onemocněním nebo nějakým úrazem, šokovou situací a podobně.

Doc. RNDr. Vlastimil Dohnal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Génia z vás ale nootropika neudělají
Kdo uvedené zdravotní potíže nemá a komu mozek funguje „normálně“ a je na určitém svém limitu, nemůže očekávat, že se z něj díky těmto lékům stane génius. Takto zázračně nootropika nefungují. Pomáhají stimulovat funkci tam, kde je nějakým způsobem omezena.

Pod vědeckým názvem najdeme i kávu a čokoládu
Mezi přírodní nootropika můžeme zařadit například i kávu nebo čokoládu. Kolik jich můžeme zkonzumovat? Na každého působí individuálně. Záleží na tom, jak rychle odbouráváme kofein, což je dáno i geneticky.

Šálek kávy = 2 litry Coca coly. 1 šálek kávy obsahuje asi 200 miligramů kofeinu a to je zhruba stejné množství jako ve velké láhvi Coca Coly.

Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin.
Koenzym Q 10 - zpomaluje stárnutí mozku - najdeme ho v sójovém oleji, hovězím, kuřecím nebo rybím mase.
Ginko biloba (jinan dvoulaločný) je jednou z nejstarších rostlin na světě. Obsahuje vícce než 60 biologicky aktivních látek a je po staletí používán jak v lidovém léčitelství, tak tradiční čínské medicíně. Podporuje mikrocirkulaci krevního oběhu, přispívá k duševní rovnováze a působí jako antioxidant.

03828360.jpeg

Proč se jim říká „chytré“ drogy?
Dokáží náš mozek vybudit na maximum, lépe se pak učíme, lépe si pamatujeme. U drog je účinek okamžitý a velmi intenzivní. Nootropika působí až po delší době - po měsících, někdy i letech.

Jak v našem mozku probíhají jednotlivé chemické reakce a jakou úlohu v nich mají uvedené látky, to si poslechněte v našem audioarchívu!

autor: kud
Spustit audio

Související