Mozek si tvoří dálnice. Pestrostí podnětů vzniká prostor pro možnou objížďku, radí trenérka paměti

2. září 2021

Mozek je řídící centrum naší nervové soustavy a o takové centrum je také samozřejmě zapotřebí pečovat a dělat pravidelnou údržbu. Přesto, za jeden den zažijeme neuvěřitelnou spoustu věcí a trvale si zapamatujeme jen malé procento. Dělá to mozek záměrně, aby šetřil kapacitu? 

Trenérka paměti a ředitelka knihovny v Litomyšli Mgr. Iva Pekníková hovoří v naší radioporadně na téma: trénování mozku a paměti.

Jsem optimistka. Výzkumy ukazují různá čísla a záležitosti, ale základem je prostě mozek neustále stimulovat.
Mgr. Iva Pekníková, trenérka paměti

„V dnešní době k nám směřuje nepřeberné množství informací, valí se to ze všech stran. Kdybychom si měli pamatovat každý detail, tak by to ani nebylo dobré a zdravé. Mozek si vybírá, co ho zaujme a přijde mu neobvyklé. Nebo co nás může ohrozit či tomu záměrně věnujeme zvýšenou pozornost."

Čtěte také

Neurovědkyně Tara Swart tvrdí, že okolo čtyřicátého roku života nastává poslední šance, kdy můžeme svůj mozek ochránit před postupným úpadkem. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je učit se i v dospělosti cizí jazyk nebo začít hrát na nějaký hudební nástroj.

„S tím naprosto souhlasím. Mozek potřebuje stále nové podněty a vjemy. A zejména kreativní činnosti jsou pro mozek velmi přínosné. Můžeme se tedy učit třeba malovat či kreslit, zkoušet různé manuální činnosti. S každým novým impulsem se nám v mozku otvírají další spoje mezi neurony. A to je právě důležité, abychom měli v mozku co nejvíce aktivních spojení."

„Jsem knihovnice, takže vím, jak důležitá je také například obyčejná četba. U seniorů i čtení nahlas pohádek vnoučatům. Není to přínos jen pro děti, ale člověk vlastně nevědomky dělá spoustu dobrého i sám pro sebe."

Mentální kondice se dá posilovat jako svaly

A ještě jedno tvrzení. Pokud tréninku mozku denně věnujete 20 minut, můžete po 10 týdnech výrazně posílit svou pracovní paměť, zvýšit rychlost reakcí nebo zlepšit schopnost řešit problémy. Je to pravda?

Čtěte také

„Já jsem praktik, takže podle mne je důležité, jak se k tomu postavíme. Když se budeme 10 týdnů intenzivně věnovat například výuce cizího jazyka, tak samozřejmě určitě postoupíme na vyšší úroveň. Ale každopádně každé mentální cvičení je dobré. Nemyslím teď třeba jen luštění křížovek, protože kdybychom se nevěnovali už ničemu jinému, tak jdeme pouze jedním směrem."

„Je třeba činnosti střídat, mít nové podněty a sociální kontakty. Důležitá je tvořivá činnost. Když se člověk zavře sám doma a bude jen luštit křížovky, tak to za chvíli přestane fungovat. Protože mozek si na to zvykne, bude mít projetou mozkovou dálnici a kolem pusto. Když pak nastane nějaký problém na dálnici, bude tam havárie, nebudeme mít trasu pro objížďku, kudy to objet."

Iva Pekníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Mgr. Ivou Pekníkovou o metodách pestrosti trénování paměti a třeba i jen zapamatování si obyčejného nákupního seznamu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související