„Tělo si pamatuje“, výročí nehody vlaků u Stéblové a monoklonální protilátky. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Psychosomatika. V širším slova smyslu jde o komplexní pohled na člověka a jeho zdraví. Protože kategorie zdraví, vymezení choroby, zdravotní a funkční stav jsou podmíněné nejen tělesně, ale také duševně, sociálně, zvyklostmi dané společnosti, vlivy a nároky prostředí. Z toho vyplývá, že psychosomatika je podmíněna biopsychosociálně.

MUDr. David Skorunka, Ph.D. z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové hovořil v naší radioporadně: Pro náš rozvoj potřebujeme určitou zátěž, ale také pocit bezpečí a jistoty. Tato vyváženost a kombinace je hodně důležitá. „Pro náš rozvoj potřebujeme určitou zátěž, ale také pocit bezpečí a jistoty. Tato vyváženost a kombinace je hodně důležitá.“

Čtěte také

Vteřiny před katastrofou. 14. listopadu roku 1960 se u Stéblové na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi srazily vlaky a dodnes tato událost zůstává nejhorší železniční nehodou u nás a snad druhým největším železničním neštěstím v Evropě. A stále také není úplně jasné, proč tenkrát vlak tažený parní lokomotivou vyjel ze Stéblové směrem na Pardubice předčasně.

O výročí tohoto neštěstí si povídáme s Bohuslavem Škodou, předsedou společnosti Železniční výtopna Jaroměř. „Dnes je provoz na železnici udělán tak, aby nenastal průšvih. Především se dá použít vysílačka či mobilní telefon. To je velká výhoda.“

Čtěte také

O léčbě onemocnění covid-19 monoklonální protilátkami už mnoho z nás slyšelo. Jak je ale tato léčebná metoda účinná, jak rychle zabírá a pomáhá při onemocnění covidem a kdo na ni má vlastně nárok? V Česku je tento typ léku teprve několik měsíců, jak konkrétně funguje a existují také nějaká rizika s ním spojená?

MUDr. Petra Šmahela z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové jsme se zeptali na tuto léčbu. „Očkování, to je prevence, to je takové pojištění před škodou. Kdežto monoklonální protilátky, to je už hašení požáru.“

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.