V době vysoké inflace investujte, ale s rozmyslem. Nejhorší je nechat své peníze ležet pod polštářem

16. listopad 2021

Inflace je obvykle chápána jako opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Inflace je tu s námi pořád, není to nic nového. Co ji ale nyní v České republice spustilo? Proč Česká národní banka zvyšuje úrokové sazby? Jak se to vše projevuje na mých penězích? A co může jednotlivec udělat, aby své peníze ochránil? 

Hypoteční a investiční specialista Petr Koštejn hovořil v naší radioporadně na téma: inflace

Když je něco zázračného, co slibuje při malém riziku velké a rychlé zhodnocení, tak raději odejděte. Jde pravděpodobně o neseriózní nabídku.
Petr Koštejn, hypoteční a investiční specialista

Co týče inflace, tak to je velké téma. Inflace v jednoduchosti znamená snížení aktuální kupní ceny našich peněz. Tedy když budete mít 100 000 korun na účtu a postupně vám bude z nich ukrajovat inflace, znamená to, že v podstatě za stejné peníze si v budoucnosti koupíte méně zboží nebo zboží druhořadé kvality.

Co všechno ovlivnilo v poslední době růst inflace?

Čtěte také

Průběžně se inflace pohybuje kolem nějakých dvou až čtyř procent. Česká národní banka se dlouhodobě snaží cílit na dvě procenta, aby to ustálila. V podstatě tam jsou veškeré vstupy ekonomiky, protože nemáme konečný stav peněz. Peníze se pořád tisknou, takže je to mechanismus bankovního systému ve kterém žijeme.

Peněžní zásoba se pořád zvyšuje a tím pádem peníze budou stále ztrácet na hodnotě, ale v nějaké menší míře. Teď na ono zvýšení inflace má vliv několik vstupů. Jedná se zejména o postcovidovou dobu nebo respektive pořád to souvisí s pandemií, která stále ještě probíhá. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dál.

Čtěte také

Nicméně jedná se o to, že se zdražily výrobní vstupy, doprava se zdražila, benzín a nafta zdražuje, protože je po nich velká poptávka. A například to, že Škodovka v důsledku nedostatku čipů nemůže vyrábět, zase zdražuje trh ojetin. Tedy obecně se dá říct, že je nedostatek všeho, i nedostatek lidí v průmyslu, kde to fungovalo.

Řešila se zejména doprava, která trošku vázne a to prodražuje veškeré zboží, které si chcete koupit v obchodech. Zároveň se třeba navyšovala ve větší míře i peněžní zásoba v Americe, také v EU se tiskly peníze. Tedy zase pokud lidé víc nakupují, zvedá se poptávka, přitom jsou omezené vstupy do průmyslu, je proto málo zboží, a to zvyšuje cenu, tím pádem inflace roste.

Máme vůbec šanci nějak své peníze ochránit? Nějak se proti inflaci bránit?

Česká národní banka vyčíslila v říjnu inflaci na 5,8 procent. Reálná inflace může být ještě trošku vyšší a co se týče predikce, tak krátkodobě inflace vystoupí třeba na 7 až 8 procent, to je prognóza České národní banky ke konci roku.

Čtěte také

Pokud se vše naplní jak predikuje Česká národní banka, tak by se ke konci roku 2022 měla inflace stáhnout někam kolem třeba čtyř procent.

Postupně by se tedy měla zase vrátit na svoji klasickou míru, ale vše je velmi složité zanalyzovat, protože tam jsou různý vstupy a situace v celém světě.

Nicméně pokud člověk přemýšlí z dlouhodobého hlediska o tom, jak ochránit peníze před inflací, je třeba promyslet, jak to udělat. A nejjednodušší způsob je své peníze do něčeho investovat. Ovšem není investice jako investice, pokud se budeme bavit o nějaké rozumné míře investování, tak na to jsou nejlepší otevřené podílové fondy. A tam si zvolit strategii, které dává klientovi smysl.

Důležitá otázka ale je, do čeho investovat?

Čtěte také

Nejjednodušší forma investování je nějaký otevřený podílový fond. Ale těch možností je samozřejmě víc. Obecně lze říct, že člověk, který uvažuje o investicích, by si měl vždy nejdříve stanovit časový horizont, tedy dobu, kdy své peníze nebude potřebovat. A právě od toho se pak odvíjí i riziko investice. Tedy zhodnocení peněz.

Co třeba investice do nemovitostí? To je taková stálá investice. Ovšem v současné době se ceny na tomto trhu šplhají neuvěřitelně vysoko.

Investice do nemovitostí je obecně vnímána v tuto dobu jako dobrá, protože se zvýšila poptávka. K tomu i trošku napovídal krok České národní banky, která zvýšila sazby, aby snížila jednak poptávku po nemovitostech, respektive po levných úvěrech. Teď se tento trh pravděpodobně nějakým způsobem stabilizuje.

Když to vezmeme opačně, tak do čeho rozhodně neinvestovat? Na co si dát pozor?

To nejhorší, co můžete udělat, je nechat své peníze na běžném účtu nebo je mít někde doma v trezoru nebo pod polštářem. Protože tam peníze vůbec nic nedělají, jen leží. Spořicí účet pak představuje alespoň minimální zhodnocení, ale to spíš v kontextu obecné inflace. Teď v současnosti je to ale opravdu zanedbatelné zhodnocení.

Čtěte také

Takže nejhorší je nechat peníze někde na účtu, kde není vůbec žádný úrok. Bohužel na trhu existuje spousta řekněme podvodníků, kteří slibují lidem velké zhodnocení investic i o desítky procent v rámci kratšího horizontu. Bohužel spousta lidí o tom nic nevědí, důvěřují těmto podvodníkům a pak ve finále mohou přijít o všechny peníze.

Vždy se jedná o to dobře rozmyslet, s kým investujeme. Aby vám byl ten odborník schopný vysvětlit, jak zisk vzniká. Zároveň je dobré si vše ještě ověřit z dalšího zdroje, abyste měli možnost vše porovnat.

Protože když je to něco zázračného, co slibuje při malém riziku zhodnocení třeba v horizontu dvou tří let více než 5 procent, tak by lidi měli raději odejít, protože se jedná pravděpodobně o dost neseriózní nabídku.

Celou radioporadnu s hypotečním a investičním specialistou Petrem Koštejnem na téma inflace si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související