Taštičky s povidly si můžete připravit jako moučník nebo mohou posloužit klidně i jako lehčí oběd
Povidla nemohla dříve chybět v žádné rodině. Příprava povidel, ať byla z jakéhokoliv ovoce, a jejich vůně patří prostě k vůni domova.
Povidla patří mezi potraviny, které jsou v našem jídelníčku už od pravěku. Jejich příprava je zdlouhavá a zároveň jednoduchá. Jde vlastně o svařenou a scezenou ovocnou šťávu ze švestek, hrušek nebo jablek.
- 250 g tvarohu (baleného)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- ½ lžička soli
- 25 g másla
- 100 g přepuštěného másla
- strouhaný perník
- moučkový cukr
- 1 bílek
- Náplň: švestková povidla
Povidla rozhodně nesloužila jen k dochucování obilných kaší nebo pečiva.
Na koláčích, v buchtách, v knedlících nebo na chlebu, případně v nějaké kaši ochutnal povidla asi každý. Málokdo ale ví, že povidly se i léčilo. Byzantští lékaři do nich míchali různé bylinné a jiné extrakty, které by jinak pacienti pro jejich nepříjemnou chuť nechtěli jíst.
Pomalé vaření povidel bylo především relativně snadnou a dostupnou formou konzervace. Vyčištěné a vypeckované ovoce se dalo do nádoby na mírný oheň a míchalo. Právě z této činnosti pak zřejmě pochází etymologický základ slova „povidla“.
Postup:
Ze všech surovin na těsto zpracujeme nelepivé pružné těsto.
Na lehce pomoučněné podložce vyválíme na placku o výšce cca 3 mm a rádýlkem nakrájíme na čtverce 6x6 cm.
Do středu každého čtverce dáme lžičku povidel a přehneme.
Kraje pečlivě bříškem prstu přitiskneme k sobě. Do vhodné nádoby dáme dostatečné množství vody, kterou osolíme lžičkou soli.
Jakmile začne voda vřít, naházíme do ní (opatrně) taštičky a zlehýnka je vařečkou podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
Od doby, kdy taštičky vyplavou k povrchu, vaříme 5 minut. Děrovanou lžící je vybereme a horké dáme na talíře. Tam je bohatě posypeme perníkem, cukrem a přelijeme nejlépe přepuštěným máslem.
Dobrou chuť!
Související
-
Povidla vyžadují čas, jejich příprava je ale překvapivě jednoduchá
Povidla patří mezi potraviny, které jsou v našem jídelníčku už od pravěku. Jejich příprava je zdlouhavá a zároveň jednoduchá.
-
Peciválky s povidly a mákem. Sladké překvapení z Horácka upekla Alena Sobotková
Bochánkům z bramborového kynutého těsta se na Horácku říká peciválky. Název získaly podle toho, že ležely v míse za pecí a každý, kdo šel kolem, si vzal kousek.
-
Perník se švestkovými povidly
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, 150 g švestkových povidel, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 0,5 l vlažného mléka, 1,5 lžičky jedlé sody, špetka soli...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.