Taštičky s povidly si můžete připravit jako moučník nebo mohou posloužit klidně i jako lehčí oběd
Povidla nemohla dříve chybět v žádné rodině. Příprava povidel, ať byla z jakéhokoliv ovoce, a jejich vůně patří prostě k vůni domova.
Povidla patří mezi potraviny, které jsou v našem jídelníčku už od pravěku. Jejich příprava je zdlouhavá a zároveň jednoduchá. Jde vlastně o svařenou a scezenou ovocnou šťávu ze švestek, hrušek nebo jablek.
- 250 g tvarohu (baleného)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- ½ lžička soli
- 25 g másla
- 100 g přepuštěného másla
- strouhaný perník
- moučkový cukr
- 1 bílek
- Náplň: švestková povidla
Povidla rozhodně nesloužila jen k dochucování obilných kaší nebo pečiva.
Na koláčích, v buchtách, v knedlících nebo na chlebu, případně v nějaké kaši ochutnal povidla asi každý. Málokdo ale ví, že povidly se i léčilo. Byzantští lékaři do nich míchali různé bylinné a jiné extrakty, které by jinak pacienti pro jejich nepříjemnou chuť nechtěli jíst.
Pomalé vaření povidel bylo především relativně snadnou a dostupnou formou konzervace. Vyčištěné a vypeckované ovoce se dalo do nádoby na mírný oheň a míchalo. Právě z této činnosti pak zřejmě pochází etymologický základ slova „povidla“.
Postup:
Ze všech surovin na těsto zpracujeme nelepivé pružné těsto.
Na lehce pomoučněné podložce vyválíme na placku o výšce cca 3 mm a rádýlkem nakrájíme na čtverce 6x6 cm.
Do středu každého čtverce dáme lžičku povidel a přehneme.
Kraje pečlivě bříškem prstu přitiskneme k sobě. Do vhodné nádoby dáme dostatečné množství vody, kterou osolíme lžičkou soli.
Jakmile začne voda vřít, naházíme do ní (opatrně) taštičky a zlehýnka je vařečkou podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
Od doby, kdy taštičky vyplavou k povrchu, vaříme 5 minut. Děrovanou lžící je vybereme a horké dáme na talíře. Tam je bohatě posypeme perníkem, cukrem a přelijeme nejlépe přepuštěným máslem.
Dobrou chuť!
Související
-
Povidla vyžadují čas, jejich příprava je ale překvapivě jednoduchá
Povidla patří mezi potraviny, které jsou v našem jídelníčku už od pravěku. Jejich příprava je zdlouhavá a zároveň jednoduchá.
-
Peciválky s povidly a mákem. Sladké překvapení z Horácka upekla Alena Sobotková
Bochánkům z bramborového kynutého těsta se na Horácku říká peciválky. Název získaly podle toho, že ležely v míse za pecí a každý, kdo šel kolem, si vzal kousek.
-
Perník se švestkovými povidly
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, 150 g švestkových povidel, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 0,5 l vlažného mléka, 1,5 lžičky jedlé sody, špetka soli...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...