Perník se švestkovými povidly

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, 150 g švestkových povidel, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 0,5 l vlažného mléka, 1,5 lžičky jedlé sody, špetka soli, 1 lžíce citrónové šťávy nebo 1 lžička octa

Povidla utřeme s cukrem a kakaem, přidáme sůl, polovinu mouky a mléko a promícháme. Nakonec přidáme zbytek mouky smíchaný se sodou a citrónovou šťávu nebo ocet. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě.

Perník - vylepšení. Do těsta můžeme přidat: 1 lžičku skořice, 2 celá vejce, citrónovou kůru

Poleva - suroviny: 1 čokoládový pudink, 2 lžičky kakaa, 6 dkg másla, 2 lžíce mléka, 8 dkg cukru, 1 vanilkový cukr

Všechny suroviny dáme vařit a na mírném ohni mícháme do zhoustnutí.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.