Perník se švestkovými povidly

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, 150 g švestkových povidel, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 0,5 l vlažného mléka, 1,5 lžičky jedlé sody, špetka soli, 1 lžíce citrónové šťávy nebo 1 lžička octa

Povidla utřeme s cukrem a kakaem, přidáme sůl, polovinu mouky a mléko a promícháme. Nakonec přidáme zbytek mouky smíchaný se sodou a citrónovou šťávu nebo ocet. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě.

Perník - vylepšení. Do těsta můžeme přidat: 1 lžičku skořice, 2 celá vejce, citrónovou kůru

Poleva - suroviny: 1 čokoládový pudink, 2 lžičky kakaa, 6 dkg másla, 2 lžíce mléka, 8 dkg cukru, 1 vanilkový cukr

Všechny suroviny dáme vařit a na mírném ohni mícháme do zhoustnutí.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.