Sušené jeřabiny = lék pro naše hlasivky v podzimních plískanicích, radí bylinkářka Radka Svatošová
Rozhlasová kavárna v Havlíčkově ulici v Hradci králové se na chvíli proměnila v krásnou bylinkovou poradnu. Lada Klokočníková přivítala zkušenou bylinkářku Radku Svatošovou, jejíž Zelenou louku posluchači dobře znají. Jaké jsou rady přírodní medicíny do podzimních plískanic, které nás brzy čekají? Jak podpořit naše hlasivky?
Přinesla jste spoustu bylinek na ukázku. Stůl je plný nádherných rostlinek, všeho, co nám příroda nadělila. Co tady všechno máme?
Podpořit hlasivky po těch deštích uplynulého víkendu možná leckdo z nás potřebuje. Takže přímo před sebou mám sušené jeřabiny a dokonce jsem přinesla i větvičku čerstvých jeřabin. To je možná taková málo známá babská rada, že na hlasivky pomůže cumlat sušené jeřabiny. Já si je na podzim vozím s sebou a vždy si jich pár vezmu do úst.
V květu je řepík krásně žlutý, je to rostlinka běžná na našich loukách a ve formě nálevu nebo odvaru je to vynikající kloktadlo.
Radka Svatošová, bylinkářka
Dále jsem přinesla třeba obrázek dvou bylin, které teď už tedy nekvetou. Je to bylinka, která se jmenuje Zběhovec plazivý, vypadá trošičku jako šalvěj. Ale zběhovec je jarní bylinka, typická svojí hořkou chutí. A umí také ve formě odvarů nebo nálevů ulevit našim hlasivkám jako kloktadlo.
Čtěte také
A tady je na obrázku rostlinka Hulevník lékařský. Ten je známý mezi lidmi, kteří pracují s hlasem. Já jsem se o něm dozvěděla od našeho kamaráda, slovenského zpěváka Svetlana, který hulevník cíleně hledá a používá na hlasivky. Používají se květy i listy a je to bylinka, která je, dá se říci, taková rumištní, roste poměrně často, ale málokdo ji zná.
Potom tady máme šípky, ty jsem přinesla hlavně proto, že teď nastal jejich čas. A pak jsem přinesla bylinku, kterou tady ochutnáváme v čaji, a to je řepík lékařský. V květu je řepík krásně žlutý, je to taková rostlinka běžná na našich loukách a ve formě nálevu nebo odvaru je to vynikající kloktadlo.
Recept na čaj je velmi jednoduchý. Sušený řepík a sušené okvětní plátky růže stolisté. Čaj je velmi lahodný, mírně aromatický.
Radka Svatošová, bylinkářka
K němu si můžeme přidat růžičku stolistou. I další druhy růží jsou výborné spolu s řepíkem jako kloktadlo, nebo jako čaj.
Čtěte také
Můžeme dát posluchačům recept na tento vynikající bylinkový čaj?
Recept je velmi jednoduchý. Je to sušený řepík a sušené okvětní plátky růže stolisté. Ale dají se použít i jiné růžičky, třeba růže šípková. Smícháme to dohromady a zalijeme vařící vodou. To je v podstatě všechno. Pak už jen scedíme a můžeme nalít na hrnečku. Čaj je velmi lahodný, mírně aromatický, vyvolává dobrou chuť v ústech.
Okvětní plátky růže stolisté můžeme vzít ze své zahrádky a řepík se dá běžně najít na loukách a snadno nasbírat. Naštěstí je to pořád poměrně hojná, ale přitom velmi užitečná léčivá bylinka.
Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz
Celou bylinkovou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Desatero bylin jako lék na naši fyzickou i duševní bolest doporučuje bylinkářka Radka Svatošová
„Od začátku jsem věděla, že se naše bylinková škola bude jmenovat „Zelená louka" - jakožto symbol prostoru plného květů a bylin," říká s úsměvem bylinkářka Radka Svatošová.
-
Při sběru bylinek použijte staré indiánské pravidlo. Prozradí vám ho bylinkářka Radka Svatošová
Není bylina, aby na něco nebyla. Sezóna sběru bylinek vrcholí. Možná jste zkušení pěstitelé nebo se chystáte něco vysadit. Poradí vám bylinkářka ze školy Zelená louka.
-
Nejzdravější léky si můžete jednoduše připravit sami. Lékárna roste v zahrádce u vašeho domu
Nastal čas využít všech darů, které nám příroda poskytla. Můžeme je sušit, zpracovávat, zavařovat, konzervovat, míchat bylinkové směsi - prostě přírodní produkty uchovat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.