Sušené jeřabiny = lék pro naše hlasivky v podzimních plískanicích, radí bylinkářka Radka Svatošová

20. září 2024

Rozhlasová kavárna v Havlíčkově ulici v Hradci králové se na chvíli proměnila v krásnou bylinkovou poradnu. Lada Klokočníková přivítala zkušenou bylinkářku Radku Svatošovou, jejíž Zelenou louku posluchači dobře znají. Jaké jsou rady přírodní medicíny do podzimních plískanic, které nás brzy čekají? Jak podpořit naše hlasivky? 

Radka Svatošová v rozhlasové kavárně

Přinesla jste spoustu bylinek na ukázku. Stůl je plný nádherných rostlinek, všeho, co nám příroda nadělila. Co tady všechno máme?
Podpořit hlasivky po těch deštích uplynulého víkendu možná leckdo z nás potřebuje. Takže přímo před sebou mám sušené jeřabiny a dokonce jsem přinesla i větvičku čerstvých jeřabin. To je možná taková málo známá babská rada, že na hlasivky pomůže cumlat sušené jeřabiny. Já si je na podzim vozím s sebou a vždy si jich pár vezmu do úst.

V květu je řepík krásně žlutý, je to rostlinka běžná na našich loukách a ve formě nálevu nebo odvaru je to vynikající kloktadlo.
Radka Svatošová, bylinkářka

Dále jsem přinesla třeba obrázek dvou bylin, které teď už tedy nekvetou. Je to bylinka, která se jmenuje Zběhovec plazivý, vypadá trošičku jako šalvěj. Ale zběhovec je jarní bylinka, typická svojí hořkou chutí. A umí také ve formě odvarů nebo nálevů ulevit našim hlasivkám jako kloktadlo.

Čtěte také

A tady je na obrázku rostlinka Hulevník lékařský. Ten je známý mezi lidmi, kteří pracují s hlasem. Já jsem se o něm dozvěděla od našeho kamaráda, slovenského zpěváka Svetlana, který hulevník cíleně hledá a používá na hlasivky. Používají se květy i listy a je to bylinka, která je, dá se říci, taková rumištní, roste poměrně často, ale málokdo ji zná.

Potom tady máme šípky, ty jsem přinesla hlavně proto, že teď nastal jejich čas. A pak jsem přinesla bylinku, kterou tady ochutnáváme v čaji, a to je řepík lékařský. V květu je řepík krásně žlutý, je to taková rostlinka běžná na našich loukách a ve formě nálevu nebo odvaru je to vynikající kloktadlo.

Recept na čaj je velmi jednoduchý. Sušený řepík a sušené okvětní plátky růže stolisté. Čaj je velmi lahodný, mírně aromatický.
Radka Svatošová, bylinkářka

K němu si můžeme přidat růžičku stolistou. I další druhy růží jsou výborné spolu s řepíkem jako kloktadlo, nebo jako čaj.

Čtěte také

Můžeme dát posluchačům recept na tento vynikající bylinkový čaj?
Recept je velmi jednoduchý. Je to sušený řepík a sušené okvětní plátky růže stolisté. Ale dají se použít i jiné růžičky, třeba růže šípková. Smícháme to dohromady a zalijeme vařící vodou. To je v podstatě všechno. Pak už jen scedíme a můžeme nalít na hrnečku. Čaj je velmi lahodný, mírně aromatický, vyvolává dobrou chuť v ústech.

Okvětní plátky růže stolisté můžeme vzít ze své zahrádky a řepík se dá běžně najít na loukách a snadno nasbírat. Naštěstí je to pořád poměrně hojná, ale přitom velmi užitečná léčivá bylinka.

Lada Klokočníková a Radka Svatošová v rozhlasové kavárně

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

Celou bylinkovou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související