Šumavská kuchařka aneb Krásy Šumavy na talíři. Nová kniha receptů šéfkuchaře Radka Pálky je pokřtěna
Když jsme s šéfkuchařem Radkem Pálkou křtili v rozhlasové kavárně jeho první knihu Śéfkuchařův deník, ani ve nu by nás nenapadlo, že poměrně brzy po první knize přijde na svět kniha další. Dnes posíláme do světa další knihu receptů a zajímavostí, ze kterých na nás dýchne Šumava. Aby ne, když je kniha nazvaná Šumavská kuchařka s podtitulem Krásy Šumavy na talíři.
Šéfkuchař Radek Pálka každou recepturu obohacuje o několik zajímavostí a osobní zkušenosti. Postup přípravy popisuje srozumitelně i pro začátečníka a prozrazuje cenné šéfkuchařské fígle, aby vynikla chuť i vzhled pokrmů. Přitažlivě vypravená kniha dává prostor každému jídlu, jež doplňuje celostránková barevná fotografie.
Šumava byla knedlíková velmoc, v jedné německy psané kuchařce z roku 1880 je dokonce uvedeno hned 39 receptů na knedlíky.
Radek Pálka, šéfkuchař, autor Šumavské kuchařky
Už při prohlížení čtenář bezděčně naprázdno polyká, aby se pak co nejdříve pustil do přípravy některého z 54 úžasných pokrmů. Ti, kdo dosud neměli příležitost zavítat na Šumavu, se mohou seznámit s její neméně přitažlivou gastronomickou podobou. Dojmy jsou v obou případech nezapomenutelné!
Čtěte také
Víte například, co je vošouch neboli houbový bramborák, povidloň, šumavská zelnice, volarské koláčky nebo hromady knedlíků, protože právě Šumava je knedlíkovým rájem?
Pokud budete na Šumavě trávit dovolenou, rozhodně si tady nasbírejte houby, borůvky i mnoho úžasných zážitků. Jen prosíme o jediné. Buďte ohleduplní k šumavské přírodě, protože právě ta dodává Šumavě na kráse.
Šumavská kuchařka obsahuje recepty, kde se používají místní ingredience jako jsou houby, knedlíky, lesní ovoce, hutné polévky, ryby, vepřové i zvěřina. Spousta delikátních receptů na slaná i sladká jídla je doplněna úžasnými fotografiemi Lucie Chramostové, z nichž se vám sbíhají sliny.
Čtěte také
„Šumava je v mnohém stejná a v mnohém zcela odlišná než ostatní části České republiky. Na jaře, a především o Velikonocích, na stolech nechyběly mazance, jidáše a velikonoční věnce pečené ve formách, a zejména nádivka s kopřivami, droby a masem z hlav jehňat, které se právě díky použitým surovinám říkalo hlavička. Dále se zde, a to nejen na jaře, jedlo klasické pečené vepřové s knedlíkem a hromadou zelí,“ říká Radek Pálka.
„V této knize knedlíkům věnuji poměrně hodně místa, a to jsem skutečně vybíral jen ty dle mého názoru největší pecky. Šumava však byla taková knedlíková velmoc, že dokonce v jedné německy psané kuchařce z roku 1880 je receptů na knedlíky uvedeno třicet devět. Od houskových, bramborových, kynutých a co já vím ještě jakých. No schválně, kolik knedlíků dokážete vyjmenovat a napočítat,“ usmívá se šéfkuchař Radek Pálka.
Pojďte s námi ochutnat Šumavu a poznat trochu jinak tento krásný, svébytný kus Česka. Kmotry nové knihy Radka Pálky se s šarmem sobě vlastním zhostili režisér a herec Tomáš Magnusek spolu s ředitelem Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice Jiřím Kánským.
Související
-
Gastronomické putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za zajímavými exotickými recepty celého světa
V rámci Habaděje Českého rozhlasu Hradec Králové cestujeme každý všední den před polednem spolu s šéfkuchařem Radkem Pálkou po nejrůznějších zemích světa.
-
Letní putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za regionálními specialitami aneb jiný kraj, jiná chuť!
Vydáme se napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality. Například: Karlovarskou vřídelní polévku, Kraslickou liškajdu, Jesenické knedlíčky, oukrop a další jídla.
-
Šéfkuchař Pálka: Sedmikrásky a kopřivy jsou symbol. Když je použiji v kuchyni, vím, že jaro začalo
Příjemná atmosféra panovala v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové, kde v pátek 25. března přivítala moderátorka Lada Klokočníková šéfkuchaře Radka Pálku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka