Nová knížka Radka Pálky není kuchařka. Šéfkuchařův deník vypráví o (ne)lehkém kuchařském životě
Páteční host Habaděje nahlédne do kuchyně šéfkuchaře Radka Pálky. Těšit se můžete na vyprávění kluka z Jaroměře, který pracoval v Hradci Králové, Praze, ale i Německu, Americe, Africe, Itálii, Francii a dalších zemích.
Šéfkuchař a odborník na gastronomii Radek Pálka je hostem Lady Klokočníkové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové.
Čtěte také
„Mamka byla vyučenou cukrářkou. Ale po vyučení dělal cukrařinu jen velmi krátce. Když potom založila rodinu a přišly děti, tak se přestala cukrařině věnovat profesionálně a už se k ní nikdy naplno nevrátila."
„Ale v osmdesátých letech si tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dítě z reklamy, jsem se kolem ní motal. Asi proti si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně nechci dělat," usmívá se Radek Pálka.
Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.
„Nakonec jsem i já začal říkat, že chci být od dětství kuchařem. Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád."
Z nutnosti je životní láska
„Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla. Díky sametové revoluci jsem sice v roce 1989 nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník."
„Tím jsem se po různých peripetiích vyučil, ale hned za rok jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem."
„Štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové. Tam jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval kuchyni. Až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík," říká Radek Pálka.
„Mým druhým největším životním štětím, protože prvním je má manželka, bylo, že v té době kuchyni v Duranu vládl šéfkuchař Jiří Syrový."
„Díky jeho přístupu ze z nutnosti stala gastronomie mou láskou na celý život."
Šéfkuchařův deník
Povídky, příběhy a historky na blogu Radka Pálky. Prostě vše ze světa kuchyně a gastronomie obecně.
Těšit se můžete na historky a zajímavosti od plotny, které Radek Pálka shrnul v nové knížce Šéfkuchařův deník. K poslechu vás v pátek 12. března po 10 hodině zve Lada Klokočníková.
Související
-
Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou. 10 důležitých rad, jak si naplno užít nejrůznější grilování
Kdysi nám stačilo opéct si nad ohněm pár špekáčků, ale dnes jsme už náročnější. Z grilování pod širým nebem se stal oblíbený způsob, jak trávit čas s rodinou či přáteli.
-
Sladké grilování aneb tepelně upravovat můžeme i ovoce. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Přejedli jste se špekáčků a masa? Neděste se dalšího grilování a udělejte si večer trochu jinak. Už jste slyšeli o grilovaném ovoci? Pro mlsné jazýčky je to jasná volba!
-
Cukety jsou doslova kuchařským zázrakem! Kouzlíme v kuchyni aneb Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka