Do kuchyně s Pálkou? Určitě! Šéfkuchař Radek Pálka byl svátečním hostem pořadu Vaříme s Habadějem
Šéfkuchař Radek Pálka si spolu se Zdenou Kabourkovou povídali o tom, jak dělá bramborový salát, jestli má na štědrovečerním stole kapra a co nesmí chybět u Pálků na Štěpána.
Čtěte také
„Mamka byla vyučenou cukrářkou. Ale po vyučení dělal cukrařinu jen velmi krátce. Když potom založila rodinu a přišly děti, tak se přestala cukrařině věnovat profesionálně a už se k ní nikdy naplno nevrátila."
„Ale v osmdesátých letech si tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dítě z reklamy, jsem se kolem ní motal. Asi proti si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně nechci dělat," usmívá se Radek Pálka.
Z nutnosti je životní láska
„Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla. Díky sametové revoluci jsem sice v roce 1989 nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. Tím jsem se po různých peripetiích vyučil, ale hned za rok jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem."Čtěte také
„Štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové. Tam jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval kuchyni. Až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík," říká Radek Pálka.
„Mým druhým největším životním štětím, protože prvním je má manželka, bylo, že v té době kuchyni v Duranu vládl šéfkuchař Jiří Syrový. Díky jeho přístupu ze z nutnosti stala gastronomie mou láskou na celý život," směje se šéfkuchař Radek Pálka.
A poradil nám také jak dochutit červené zelí a jakou mouku dává do bramborových knedlíků.
Šéfkuchařův deník
Povídky, příběhy a historky na blogu Radka Pálky. Prostě vše ze světa kuchyně a gastronomie obecně.
Zajímá vás čím potěší šéfkuchaře Radka Pálku maminka? Co umí udělat jen ona? Poslechněte si to a udělejte si příjemnou hodinku u šálku kávy nebo čaje.
Ať je vám s námi hezky!
Související
-
Sladké grilování aneb tepelně upravovat můžeme i ovoce. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Přejedli jste se špekáčků a masa? Neděste se dalšího grilování a udělejte si večer trochu jinak. Už jste slyšeli o grilovaném ovoci? Pro mlsné jazýčky je to jasná volba!
-
Cukety jsou doslova kuchařským zázrakem! Kouzlíme v kuchyni aneb Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine.
-
Kouzlíme v kuchyni. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou a hambáč, karbanátky, prostě mleté maso
Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená rajčátka a uprostřed kvalitní kousek propečeného hovězího. Řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky - hamburgeru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...