Sladké grilování aneb tepelně upravovat můžeme i ovoce. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Přejedli jste se špekáčků a masa? Neděste se dalšího grilování a udělejte si večer trochu jinak. Už jste slyšeli o grilovaném ovoci? Pro mlsné jazýčky je to jasná volba! Pojďte si s šéfkuchařem Radkem Pálkou vyzkoušet odlehčenou verzi grilování, která bude stejně chutná jako inovující.
Jistě už se vám někdy stalo, že jste měli špekáčků plné zuby a chtěli trošku odlehčit svému žaludku. Možná jste někdy zažili, že v horku nemáte chuť na masité výrobky a raději byste si dali něco odlehčeného. Ovoce je skvělým tipem, který lehce zasytí a zároveň osvěží. Můžete ho připravovat v marinádě, nebo ogrilovat "jen tak".
Čtěte také
Čas léta, sluníčka, delších večerů a s tím i čas strávený na zahrádkách, terasách ať už svých nebo restauračních je kromě zvýšené konzumace „lehčího“ alkoholu (pivo, víno) je spojován i s konzumací jídel připravených na grilu.
Na grilu se dá připravit de facto úplně všechno - od pečiva, zeleniny, sýrů, ryb a mořských plodů až po všechny druhy mas a uzenin. A samozřejmě i ovoce. Záleží jen na vás.
Balíčky plné ovoce si můžete připravit dopředu a nechat v lednici a grilovat až těsně před podáváním. Budou poté mnohem lepší! Pokud zrovna nemáte po ruce rozehřátý gril, pomůže vám horká trouba. Stačí deset minut a plech vyložený pečicím papírem - máte tak záruku, že se alobal nepotrhá a šťáva nevyteče.
Recepty z Českého rozhlasu
Měl jsem a mám to štěstí, že celé léto, vždy v pátek v čase 11:00 - 12:00 jsem hostem Českého rozhlasu v Hradci Králové v pořadu ,,Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou".
Sladké ovoce se tak může stát zlatým hřebem vašeho grilování, jen se nebát.
Grilování se může zdát jako triviální činnost, kterou zvládne každý. Ale i tady platí celá řada pravidel, jejichž dodržováním můžete předejít různým, převážně zdravotním problémům.
Aby se nám grilování povedlo a všichni si pochutnali, tak si musíme dát pozor na dvě základní věci: abychom měli správně rozpálený gril a hlídat teplotu ingredience. Nejlépe pomocí sondy, kterou používají profesionálové. Pak budete mít jistotu, že se vše povede.
Celou radioporadnu s Radkem Pálkou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou aneb Kouzlíme v kuchyni. Rychlé ovocné koláče a bublaniny
Kdo si v létě neupeče alespoň jednou ovocnou bublaninu jakoby vůbec nebyl. Tento nadýchaný moučník musí milovat každý. Jaký máte nejraději?
-
Cukety jsou doslova kuchařským zázrakem! Kouzlíme v kuchyni aneb Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine.
-
Kouzlíme v kuchyni. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou a hambáč, karbanátky, prostě mleté maso
Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená rajčátka a uprostřed kvalitní kousek propečeného hovězího. Řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky - hamburgeru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka