Kouzlíme v kuchyni. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou a hambáč, karbanátky, prostě mleté maso

24. červenec 2020

Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená šťavnatá rajčátka a uprostřed toho všeho kvalitní kousek středně propečeného hovězího. Ano, řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky - hamburgeru. Ač se to může zdát zvláštní, nad vznikem této oblíbené pochoutky určené nejen pro obézní návštěvníky fast foodu, ale i milovníky jídla, visí spousta otázek.

V historii existuje několik lidí, kteří se skálopevně označovali za ty první, kdo umístil plátek hovězího mezi dva kousky bílého pečiva.

Šéfkuchař Radek Pálka

Několik teorií je, ale s určitostí nemůžeme přisoudit prvenství nikomu. Nicméně si můžeme přiblížit, jak tento klasický sendvič získal popularitu napříč Spojenými státy a postupně dobyl velkou část světa.

Čtěte také

Klasickým omylem bývá tvrzení, že první hamburger byl vytvořen v německém přístavním městě Hamburk. Odtud skutečně inspirace vzešla, avšak koncept sendviče, tak jak ho známe nyní, byl vymyšlen a rozšířen až daleko později. V průběhu 19. století Hamburk proslul hovězím masem z krav, které místní chovali v okolí města.

Hovězí maso bylo většinou umleté, okořeněné a vytvarované do placiček, které se musely co nejrychleji zpracovat, a tak byly opékány a následně prodávány. Proslulost a dobré jméno určily, že maso z Hamburku mělo punc největší kvality a v zahraničí bylo často prodáváno za horentní sumy.

hamburgry - junk food

Amerika však v průběhu 19. století lákala tisíce imigrantů, mezi nimiž se našly i početné zástupy Němců. A většina z nich si chtěla co nejrychleji začít vydělávat na živobytí, a tak si brzy začali otevírat vlastní restaurace ve velkých městech, jako je Chicago nebo New York.

Čtěte také

Netrvalo dlouho a některé z nově otevřených podniků začaly nabízet amerikanizovanou verzi hovězí pochoutky z Hamburku, která sestávala z mletého nebo sekaného hovězího masa v kombinaci s česnekem, cibulí, solí a pepřem, která byla následně osmažená nebo ogrilovaná.

V roce 1837 v restauraci New York’s Delmonico’s byl steak z Hamburku umístěn na jídelní lístek.

Za cenu 10 centů byl nejdražší položkou, dvakrát dražší než vepřové kotlety nebo hovězí pečeně.

Recepty z Českého rozhlasu
Mám to štěstí, že jsem celé léto, vždy v pátek v čase 11:00 - 12:00, hostem Českého rozhlasu v Hradci Králové v pořadu ,,Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou".

Německá restaurace Philadelphia’s Centennial Exposition pak v roce 1876 servírovala steak z přístavního města tisícům zákazníkům. Po tomto úspěchu se pochoutka rozšířila i do neněmeckých restaurací a do klasických kuchařek.

Pikantní karbanátky

Ingredience: 1 kg maso hovězí mleté - nejlépe přední, 1 lžička tymiánu čerstvého, 1 hrst petrželky nasekané, 2 stroužky česneku, 2 ks šalotky, 1 ks papriky červené chilli, 1 ks vejce, 1 ks citrónu, 1 lžička soli, 1 špetka pepře černého mletého

Postup přípravy: 1. Maso vložte do mísy a přidejte k němu nasekaný tymián, petrželku, prolisované stroužky česneku, nasekané šalotky, chilli papričku zbavenou semínek, vejce a nastrouhanou kůru z citronu. 2. Vše dobře promíchejte, podle chuti osolte, opepřete a z hmoty vytvarujte karbanátky. 3. Ty pak na pánvi z obou stran opečte dozlatova.

Cizrnové burgery

Ingredience: 750 g mrkve, oloupané a nastrouhané, 410g konzerva cizrny, scezené a propláchnuté, 1 malá cibule, nakrájená nahrubo, 3 lžíce pasty tahini (prodávají supermarkety v cizokrajných koutcích, orientální obchody a zdravé výživy), 1 lžička mletého římského kmínu, 2 vejce, sůl a čerstvě mletý pepř, 3 lžíce panenského olivového oleje, 100 g rozmixovaného celozrnného toustového chleba, 150 ml bílého jogurtu, 6 burgerových housek nebo jiného vhodného pečiva, rukola, plátky červené cibule, plátky avokáda a sladká chilli omáčka k podávání, strouhaná kůra z 1 biocitronu + 1 lžička citronové šťávy, 3 lžíce sezamových semínek

Příprava jídla: 1 Dejte do kuchyňského robotu třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce tahini, římský kmín a vejce. Rozmixujte a dejte do mísy. V pánvi na lžíci oleje opékejte zbylou mrkev 8-10 minut doměkka a dozlatova. Přimíchejte ji spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů. Zakryjte a dejte do chladničky. 2 Promíchejte jogurt se zbylou pastou tahini, citronovou šťávou, osolte, opepřete a rovněž dejte chladit. 3 Rozehřejte gril a potřete ho zbývajícím olejem. Grilujte burgery 5 minut po každé straně dozlatova a dokřupava. Mezitím opečte i housky a spodní půlky pomažte jogurtovou omáčkou, poklaďte plátky avokáda, na to dejte burger a završte cibulí a rukolou. Nakonec pokapejte sladkou chilli omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.

Celou radioporadnu s Radkem Pálkou si můžete psolechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související