Je libo hamburger pro vegetariány? Jsou ekologické, etické a také zdravé aneb O náhražkách masa
Fenoménem letošního roku jsou hamburgery. Radost z grilování a dobrého jídla si však můžete užít i bez masa. Dnešní náhražky masa mohou být stejně chutné a dokonce i zdravé.
Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, ředitelka spolku Fér potravina, v naší radioporadně tentokrát na téma: Testujeme náhražky masa.
Maso a jeho plusy a mínusy
Klasické maso je skvělým zdrojem plnohodnotných bílkovin a také železa, většině z nás chutná a jsme na něj zvyklí.
Jsou pro nás opravdu bio jogurty to pravé? Zkuste se zeptat aplikace FÉR POTRAVINA
Ing. Hana Střítecká, Ph.D, ředitelka spolku Fér potravina, v naší radioporadně na téma: BIO výrobky - jsou pro nás opravdu to pravé? Zaměřeno na jogurtové výrobky. Aplikace FÉR POTRAVINA.
Zároveň je jeho nadměrná konzumace spojována s vyšším rizikem vzniku civilizačních chorob, a to především pokud nadměrně konzumujeme tučné maso a masné výrobky jako jsou uzeniny.
Kromě dopadu na naše zdraví se čím dál častěji řeší také otázky etické a ekologické, jako je například způsob chovu zvířat nebo ekologický dopad chovu dobytka na maso.
Zkusme se tedy alespoň zamyslet nad tím, že občas by bylo skvělé místo masa zvolit rostlinnou alternativu, která může být stejně chutná a také výživná, dokonce i zdravá a pro naše tělo prospěšnější.
FÉR potravina, to jsou podrobné a aktualizované informace o potravinách, výživě a zdravém životním stylu.
Co je maso a co je „maso"?
Klasické maso je kosterní svalovina savců a ptáků. Obsahuje bílkoviny, které potřebujeme pro růst a obnovu svalové hmoty, pro tvorbu enzymů a také hormonů. Dále obsahuje spousty vitamínů (B, A, D) a minerálů (především železa).
Alternativy masa jsou potraviny, které jsou rostlinného původu (při jejich přípravě nebylo použito klasické maso), masu se však svou texturou, chutí, barvou a výživovými hodnotami, podobají.
Maso bez masa
Rostlinná varianta masa se nejčastěji vyrábí ze sóji, luštěnin (čočka, hrách), obilovin, vaječného bílku či z kombinace těchto uvedených potravin.
Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘. Fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?
Ing. Hana Střítecká hostem v naší radioporadně. Téma: fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?
Tyto alternativy je možné zakoupit v neupravené formě jako tofu (případně ochucené či uzené tofu), tempeh (ten může být také uzený či smažený) sójové maso (v kostkách či granulátu), robi maso (plátek), seitan (plátek), klaso (plátek) či šmakoun (klasický).
Můžete si však zakoupit již ochucené či předchystané potraviny. Populární jsou například různé karbanátky, burgery, párky nebo klobásky.
Kde alternativy masa koupit?
Dávno už neplatí, že kvůli koupi rostlinného masa musíte do speciálních obchodů. Dnes si můžete tyto alternativy zakoupit ve všech velkých řetězcích, ale také v internetových obchodech.
K dostání už bývají dokonce také v menších obchodech, dokonce i ve večerkách. Největší výběr však asi stále budete mít ve specializovaných obchodech se zdravou výživou či speciální vegetariánskou a veganskou výživou.
Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Víte, jak správně uchovávat potraviny? Máte je správně...
I ty nejkvalitnější potraviny musí být správně uloženy. To může prodloužit jejich trvanlivost. A naopak - špatné uskladnění může vést ke snižování výživových hodnot...
-
Víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? Obě pochoutky ale musíme správně „zakonzervovat“
Velmi záleží, kdo a jak potřebuje potraviny uchovat. Zda jen my doma a jedná se o čerstvé nebo základní potraviny, nebo potřebujeme potraviny uchovat pro další prodej.
-
Je dobré „umět“ přečíst etikety na potravinách. Co by na nich správně mělo být a čeho si všímat!
Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, ředitelka spolku Fér potravina, v naší radioporadně na téma: Jak číst etikety na potravinách.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.