„Když mi bylo šest, tak si rodiče vzali do hlavy, že chci být šéfkuchařem,“ směje se Radek Pálka
V pátek 6. března 2020 byl dopoledním hostem Lady Klokočníkové v živém vysílání z rozhlasové kavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové od 10:00 hodin šéfkuchař a odborník na gastronomii Radek Pálka.
„Mamka byla vyučenou cukrářkou. Ale po vyučení dělal cukrařinu jen velmi krátce. Když potom založila rodinu a přišly děti, tak se přestala cukrařině věnovat profesionálně a už se k ní nikdy naplno nevrátila."
Čtěte také
„Ale v osmdesátých letech si tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dítě z reklamy, jsem se kolem ní motal. Asi proti si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně nechci dělat," usmívá se Radek Pálka.
Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.
Nakonec jsem i já začal říkat, že chci být od dětství kuchařem. Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.
Z nutnosti je životní láska
Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla. Díky sametové revoluci jsem sice v roce 1989 nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník.
Čtěte také
Tím jsem se po různých peripetiích vyučil, ale hned za rok jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem.
„Štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové. Tam jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval kuchyni. Až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík," říká Radek Pálka.
„Mým druhým největším životním štětím, protože prvním je má manželka, bylo, že v té době kuchyni v Duranu vládl šéfkuchař Jiří Syrový.
Díky jeho přístupu ze z nutnosti stala gastronomie mou láskou na celý život.
Šéfkuchařův deník
Povídky, příběhy a historky na blogu Radka Pálky. Prostě vše ze světa kuchyně a gastronomie obecně.
Související
-
Tomáš Kovačovský zabodoval s tuňákovými muffiny v soutěži Svačina roku. Máme pro vás recept!
Původně chtěl být truhlářem, dnes míchá drinky. Tomáš Kovačovský studuje na Střední škole technické a řemeslné v Novém Bydžově. Chodí do 3. ročníku oboru kuchař - číšník.
-
Tři zlaté medaile přivezly novopacké cukrářky ze světové olympiády v německém Stuttgartu
Novopacké cukrářky ze Střední školy gastronomie a služeb uspěly na olympiádě v německém Stuttgartu. Přivezly tři zlaté medaile. Jde o nejstarší kulinářskou soutěž.
-
Michal Vacek: Kuchařinu musíte milovat, jinak budete „vyvaření“. Je to sebevzdělávání na celý život
Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je muž, který v Londýně vařil pro britskou královnu a dnes vaří pivo v Chlumci nad Cidlinou. Kuchař a sládek Michal Vacek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka