Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou. Kouzlíme v kuchyni s rajčaty, mají mnoho zdravotních benefitů

17. červenec 2020

Vařit ze sezónních surovin je nejen moderní, ale i zdravé a cenově výhodné. Využijte proto nyní voňavá a čerstvá rajčata k přípravě pokrmů na maximum. Pokud se vám urodilo rajčat víc, než stíháte zkonzumovat, pak vyzkoušejte recept nejen na domácí kečup, ale i rajčatovou salsu či čatní, případně polévky, které lze stejně jako většinu omáček zavařit a uchovat na zimu. V zimním období tyto zásoby jistě oceníte.

„Mamka byla vyučenou cukrářkou. A v osmdesátých letech si tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dítě z reklamy, jsem se kolem ní motal. Asi proti si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně nechci dělat," usmívá se šéfkuchař a odborník na gastronomii Radek Pálka.

Rajská jablíčka mají mnoho zdravotních benefitů

Rajčata jsou doslova koktejlem vitamínů, minerálů i dalších důležitých látek. Obsahují přes 90 procent vody, proto mají i nízkou energetickou hodnotu.

Radek Pálka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Z vitamínů stojí za zmínku hlavně céčko, kyselina listová, z minerálních látek pak draslík, hořčík, vápník a zinek.

Čtěte také

Významný je i obsah lykopenu, jenž pomáhá v prevenci srdečně-cévních nemocí a zvyšuje obranyschopnost lidského těla. Lépe se uvolňuje při tepelném zpracování, snáz se tak i vstřebává. To je výhodné u osob, jež nemohou jíst rajčata syrová. Lykopen obsahují také rajský protlak a kečup.

Lykopen sehrává důležitou roli i při hubnutí, jelikož snižuje účinnost tzv. hladového hormonu a rychleji a na delší dobu navozuje pocit nasycení.

Recepty z Českého rozhlasu
Měl jsem a mám to štěstí, že celé léto, vždy v pátek v čase 11:00 - 12:00 jsem hostem Českého rozhlasu v Hradci Králové v pořadu ,,Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou".

K dalším cenným látkám patří vláknina, jež tvoří prostředí a sytí prospěšné bakterie tlustého střeva. Zpomaluje i vstřebávání cholesterolu a cukru a snižuje jejich hladinu v krvi.

Jak na domácí kečup

Kečup je vhodné připravovat z přezrálých rajčat, která ale nesmí být nahnilá či plesnivá.

Jediné, co mají všechny kečupy stejné, je základ v podobě rajčat, rajčatového protlaku, octa a soli. Všechny ostatní ingredience záleží na chuti každého z nás.

Rajčata

Pozor na dochucování. Kečup po zchladnutí a uskladňováním bude měnit chuť, rozleží se. Proto je třeba počítat s tím, že při vaření bude kyselejší než po zchladnutí, naopak chutě koření a soli se většinou delším skladováním zvýrazní. Při vaření to tak chce mít trochu vizionářský jazýček.

Čtěte také

Chcete-li si vyrobit více různých kečupů (ostrý, kari, chilli…), uvařte si nejdříve základ a z toho odebírejte do jiného hrnce a tam ochucujte.

„Rajčata jsou poměrně citlivá, tak ať nemáte celou letošní sklizeň příliš pálivou, když se chilli rozleží v kečupu víc, než jste čekali," radí šéfkuchař Radek Pálka.

„Cukr, ocet a sůl dávají kečupu nejen chuť, jsou to i přírodní konzervanty, proto je nedoporučuji nijak nahrazovat, pokud to není ze zdravotních důvodů nutné. Kečupu nejíte tolik, aby hrozilo, že byste snědli třeba moc cukru. Ten je ale v kečupu důležitý konzervant, který zaručí, že vám na temném místě vydrží čerstvý celé týdny," dodává šéfkuchař.

Radek Pálka a Blanka Malá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Radkem Pálkou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související