Rajčata do lednice nepatří. Vadí jim teplota pod 12 stupňů Celsia

7. listopad 2016
Zlatá rada

Rajčata jsou kromě toho, že jsou zdravá, také nesmírně chutná. Ovšem aby nám chutnala - tak je musíme správně skladovat. Rajčata chtějí chladnější prostředí, větratelno a bez velké vlkhosti. Ta způsobuje plísně. Tedy rozhodně je nedáváme do lednice. Rajčatům totiž vadí teplota pod 12 stupňů Celsia. A sklizená, ještě nezralá rajčata, nejlépe dojdou v papírové krabici ve tmě, při teplotě 12 až 14 stupňů. Mirky Teichmanové, učitelky na Střední škole Potravinářské ve Smiřicích, se ptala redaktorka Jiřina Mužíková.

Jak na popálení kopřivami
V případě nepříjemného popálení kopřivami namočte postižené místo do teplé slané vody. Svědění nebude tak intenzivní a brzy pomine. Radu nám poslal pan Rostislav z Opočna. Děkujeme.

Co si počít při otravě houbami
Houby je dobré pře konzumací dlouho tepelně upravovat. To může pomoci u hůře stravitelných hub. Ale u jedovatých hub to nestačí. Při prvních potížích, je dobré vyvolat zvracení. Čím kratší dobu je jed v kontaktu s organismem, tím méně ho do organismu pronikne. Sami si ale při otravě houbami vpodstatě nepomůžete. A proto je dobré hned odjet do nemocnice. Doporučuje se konzumace mléka. To může pomoci při horší stravitelnosti houbového pokrmu. Ale rozhodně to nepomůže při otravě. Profesor toxikologie Jiří Patočka radil redaktorce Kristýně Štanderové.

Jak zbavit konvici na vodu nepříjemných usazenin
V konvici povařte asi 20 minut kousek citronu, nebo čistý ocet. Radu nám poslala paní Lída z Náchoda. Děkujeme.

Tipy na zpracování úrody dýní. Připravte si i dýňové hranolky
Můžete si připravit dýňové zelí, dýňovou marmeládu, nebo i dýňové hranolky. Stejně jako ty bramborové. Nakrájíte a dáte upéct do trouby. Recept na dýňovou polévku: Na olivovém oleji si orestujete cibuli, přidáte dýni, kterou si předtím upečete v troubě, aby se zatáhla. Vše zarstujete, zalijete vodou a necháte úplně doměkka zorvařit. Přídá se smetana a vše se rozmixuje. Dochutíte pouze medem, solí, pepřem a čerstvou šalvějí. Dobré je také rizoto z dýně. Markéty Lajské a Pavla Zikmunda se ptala redaktorka Jana Tomková.

Dýně

Jak zlepšit chuť starší mrkve
Povařte ji krátce v čerstvě vylisované pomerančové šťávě, do níž přidáte kapku oleje. Za radu děkujeme paní Blance Šimanové z Hradce Králové.

Jak vrátit plnou parádu vašemu klavíru
Jak na nečistoty usazené na klapkách klavíru a co pomáhá na zažloutlou slonovinu? Klávesy vyčistíme jemně kartáčkem na zuby a zubní pastou. Potom je přetřeme mlékem pěkně vyleštíme. Jak předejít zežloutnutí slonoviny? Nechce na klávesy svítit sluníčko. Nechte jej otevřený a klávesy zůstanou déle bílé. Když už je slonovina zežloutlá, je zapotřebí odborné vyčištění. Ema Hubáčková poradila redaktorce Evě Boudové.

Jak zachránit přesolenou polévku nebo omáčku
Vhoďte do ní několik kousků syrových brambor a nechte několikrát přejít varem. Pak brambory vyndejte. Slaná chuť se zmírní. Podobnou službu udělá i kousek chleba, petrželová nať nebo lžička medu. Za radu děkujeme paní Mileně Hůlkové z Nového Města nad Metují.

Jak si správně a rychle usušit šípky
Natrhané šípky dáme doma na síťku. Nejlépe je dát nad kamna, jako měly naše babičky. Nebo do sušící trouby. Chce to svůj čas. Tak dva tři dny. Topíme pozvolna, šípky musí mít stále červenou barvu. Správně ušušený šípek je tvrdý a má jasně červenou barvu. Pak šípky uložíme do sáčku a zavěsíme do nějaké suché místnosti. šípek obsahuje hodně vitamínu C. Šípkový čaj má medovou chuť a je nesmírně dobrý. Bylinkářka Lenka Tauchmanová poradila Romaně Pacákové i vám.

Jak napravit vrzající panty u dveří
Postříkejte je lehce lakem na vlasy! Tuto radu nám poslala paní Petra Flídrová. Děkujeme.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio