Šéfkuchař Pálka: Sedmikrásky a kopřivy jsou symbol. Když je použiji v kuchyni, vím, že jaro začalo

25. březen 2022

Velmi krásná a příjemná atmosféra panovala v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové, kde v pátek 25. března přivítala moderátorka Lada Klokočníková šéfkuchaře Radka Pálku. A dorazili i jeho rodiče. 

Čtěte také

Maminka šéfkuchaře Radka Pálky upekla pro posluchače nádhernou a voňavou buchtu.
Upřímně se musím přiznat, že recept na ni úplně dopodrobna neznám. Vím, že tuhle buchtu ale miluje moje manželka, takže ji vždy mamka peče, když máme přijet na návštěvu.

Základem je světlý piškot, tedy mouka, olej a mléko. Ale fígl je právě v tom, že se tam dává puding a nahoru zakysaná smetana. Takže buchta je hodně vláčná a v naší rodině velmi oblíbená. Ovšem já ji nepeču, my si za ní vždy raději dojedeme do Jaroměře.

Žiji hodně pestrý život a strašně mě to baví. Chystám velkou Šumavskou kuchařku, tamní recepty ještě v takovém rozsahu nevyšly.
Radek Pálka, šéfkuchař

Čím teď žijete? Protože vy připravujete další knihu.
Teď jsme ve fázi, kdy jsme nafotili recepty do knížky, která vyjde někdy v létě. Bude to velká Šumavská kuchařka, takže se na ni moc těším. Protože recepty z Šumavy ještě nikdo v takovém rozsahu podle mne nikdo nevydal. Takže děláme korekturu textu a připravujeme knížku k vydání.

Čtěte také

To mě nyní zaměstnávalo hodně. A mám spoustu dalších soukromých projektů, hodně se zabývám konzultacemi a poradenstvím, pomáhá třeba i hotelům otevřít atd. Předevčírem jsme měli s kolegou z Českého rozhlasu Petrem Voldánem společnou besedu v knihovně v Jaroměři a moc se to povedlo.

Zastavme se u jara a jarních rostlinek. Co mohou jarní byliny s námi v kuchyni všechno udělat?
Pro mě jako kuchaře představují obrovskou směsici chutí, což je asi nejzásadnější. A samozřejmě pak je tam i zdravotní efekt, protože každá bylina má nějaký pozitivní přínos pro náš organismus. Ale pro mě jaro znamená, že prostě všechno rozkvete.

Čtěte také

Zrovna jsme byli u manželčiných rodičů, já jsem si tam trhal sedmikrásky a jedl jsem je rovnou z toho trávníku. Mladší syn si na mě koukal co to dělám, ale to je prostě fantastické. Sedmikráska jen tak do salátu je úžasná nebo jinak se hodí i do pomazánek. Vím, že v tomto regionu se tomu říká chudobičky.

Jinak asi největší symbol jara je pro mě kopřiva. To je rostlina, která vás potom pod celé léto štve, protože pálí do nohou, ale na jaře se těšíme až vyroste. A v momentě, kdy se dá kopřiva do nádivky, tak už vím, že začalo jaro.

Radek Pálka hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

A naučil jsem se kopřivy zpracovávat i do salátu, uděláme si z ní špenát a skutečně je to fantastické.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s šéfkuchařem Radkem Pálkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související