Můžeš být skvělým šéfkuchařem, ale bez týmu jsi jen snílek v rondonu, říká kuchař Marek Fichtner

12. prosinec 2025

Hostem Lady Klokočníkové v naší rozhlasové kavárně byl šéfkuchař Marek Fichtner. Lektor v Gourmet academy a porotce v kulinářské show MasterChef. Inspirací pro rozhovor bylo nejen to, že jeho kořeny sahají do východočeského Adršpachu, kde se narodil, ale také kniha Kuchařka kořeněná životem.

Ve své kuchařce Marek Fichtner, muž s životním příběhem hodným amerického snu, servíruje 80 receptů inspirovaných lesem, vodami, zahradou a dvorkem. Jeho cesta vedla z malé vesnice až na paluby zaoceánských parníků a do královských paláců.

Čtěte také

Marek Fichtner se během své bohaté kariéry vypracoval mezi nejuznávanější šéfkuchaře na domácí i mezinárodní gastronomické scéně. Od nejnižších pozic postupoval až na ty nejvyšší, vyžadující invenci, píli a nekonečnou pracovitost. Po začátcích v rodném Adršpachu působil jako kuchař a záhy jako šéfkuchař na pětihvězdičkových výletních lodích a v luxusních hotelech.

Vařil i v Saúdské Arábii, kde chystal menu pro saúdského krále nebo hostinu pro 4 000 hostů. V rámci stáže zamířil mimo jiné i do vyhlášené nejlepší restaurace světa, Noma v Kodani.

Co si nejraději dáváte k obědu?
Nejsem náročný, jím vše, co je dobré. Ale v poslední době si velmi rád dávám bezmasá jídla. A to se ze mne nestal vegetarián. Mám to tedy tak nastavené, že nepotřebuji každý den maso. Jím například kuskus nebo marockou zeleninu. To mne jen tak rychle napadlo.

Preferujete raději piknik v přírodě nebo večeři v prvotřídní michelinské restauraci?
Obojí. Včera se uskutečnilo vyhlášení michelinských hvězd v České republice a rád bych navštívil všech devět, které u nás tohle ocenění získaly. Osm jich má jednu michelinskou hvězdu a jedna restaurace dostala dokonce dvě michelinské hvězdy. Ale nevyhýbám se ani pikniku, protože jsem člověk, který má rád přírodu.

Čtěte také

Jaké jídlo vám nechutnalo ve školní jídelně?
Bylo jich mnoho. Dodnes si to pamatuji, ale jsem rád, že jsem to v sobě zlomil. Úplně jsem nesnášel jídla, jako byly omáčky s vařeným masem. Jako byla rajská nebo koprová omáčka, kde mi hodně vadilo vařené hrudí maso většinou. Často jsem to maso držel v ústech a potom ho někde venku vyplivl.

Bez čeho se v kuchyni neobejdete?
Obejdu se bez spousty věcí, ale bez čeho se nechci obejít v kuchyni, to je máslo.

Pokud byste si mohl vybrat, pro koho byste rád připravil slavnostní tabuli?
To je otázka. Teď se blíží Vánoce, tak bych asi nejraději udělal slavnostní kuchyni děti z některého dětského domova.

Máte nějaké životní motto?
Mám. A mám jej dokonce i napsané na jídelním lístku v restauraci. Mé životní motto zní: můžeš být skvělým šéfkuchařem, ale bez týmu jsi jen snílek v rondonu.

Lada Klokočníková a Marek Fichtner v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s šéfkuchařem Markem Fichtnerem si poslechněte v našem audioarchivu.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu