Stárnutí je podle mě nejspravedlivější proces na světě, usmívá se geriatrička Božena Jurašková

10. srpen 2021

Jak to udělat, aby nám bylo i v pokročilém věku dobře? Jak žít kvalitně co nejdéle? Co vše ovlivňuje délku našeho života? Je dlouhověkost geneticky dána nebo můžeme počet let, které nám jsou předurčeny nějak výrazně ovlivnit? 

Čtěte také

MUDr. Božena Jurašková, Ph.D., primářka Gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové a předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti, hovoří v naší radioporadně na téma: zdravý životní styl seniorů. Spánek, stravování, výživové doplňky, pohyb a mentální svěžest.

Na světě je prý 65 milionů lidí, kterým je 90 let a víc. I u nás lze pozorovat trend, že se lidé dožívají vyššího věku.

„Ano, takový trend je. Jednak se nám neradí tolik dětí, to si musíme přiznat, a pokud zůstanete tentro trend zachován, tak nárůst počtu seniorů do roku 2050 bude až 30 procent. Teď s tím trochu zacvičil covid, pandemie, která postihla nejvíc lidi ve věkovém rozpětí 75 až 83 let. Což je zajímavé, protože nad 90 let tolik seniorů neonemocnělo a mají úplně jinou imunitu."

Nejdůležitější pro zachování kvality života i ve zralejším věku je dobrá psychika a pohyb. A dokonce i ten pohyb je závislý na psychice.
MUDr. Božena Jurašková, Ph.D., primářka Gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Vrací se to ve vlnách. Dětská imunita je odlišná od stárnoucí kategorie osob do 65 let. Ve věku 65 až 90 let je zase jiná imunita než u lidí starších. Tam už se opět zase kvalita našeho imunitního systému zvyšuje. Já říkám, je důležité se dožít 90 let a potom je to už hračka."

Co je největší problém stárnutí?

Čtěte také

„To je strašně těžká otázka, na to nelze odpovědět jednou větou. Ovšem podle mne je nejdůležitější pro zachování kvality života i ve zralejším věku dobrá psychika a pohyb. A dokonce i ten pohyb je závislý na psychice. A na stupni kvality života seniorů se samozřejmě velmi podílí celá společnost."

„Po seniorech se chce, aby se aktivně zapojovali do společenského života. Stárnutí je nejspravedlivější proces na světě, při troše štěstí se ho dožijeme všichni. Ale je pravdou, že ráno otevřete internet nebo si pustíte zprávy v televizi, a valí se na vás spousta negativních informací. A já už rozumím, že se tomu mozek brání. Nedostatek pozitivních zpráv je podle mne strašně nebezpečný faktor. Pozitivní myšlení je vůbec to nejdůležitější."

Čtěte také

„A myslím si, že negativní pohled na svět není jen metlou pro staré lidi, ale zejména pro mladou generaci. Depresí je v současnosti ve společnosti strašně moc, a to není vůbec zdravé. U seniorů se potom navíc samozřejmě na psychosomatickém podkladě dostavuje valná část chorob."

„Stárnutí nejde zastavit ani zpomalit. A vlastně o to ani vůbec nejde. Důležité je zachovat si kvalitu života. Představte si, jak by to vypadalo, kdybychom neumírali. Zeměkoule by nás neunesla, takže přirozený odchod je v pořádku. Musíme si uvědomit, že život má svůj začátek, prostředek a konec. A nebát se stáří. Krása totiž nespočívá jen v těle, ale i v duši. A to si bohužel zatím moc neuvědomujeme. "

Celou radioporadnu s MUDr. Boženou Juraškovou o přirozením stárnutí si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související