„Dobré je, že jsme získali nové hygienické návyky. Držme se jich," říká MUDr. Božena Jurašková

14. květen 2020

Už za necelé dva týdny by se návštěv příbuzných mohli dočkat klienti v domovech pro seniory. Konec některých opatření proti koronaviru ale neznamená, že je po nebezpečí. 

Čtěte také

Uvolňování některých omezení, souvisejících s koronavirem, se týká i seniorů. Od 25. května by mohly být například znovu povoleny návštěvy příbuzných v domovech pro seniory. To je pozitivní informace, na druhou stranu to může přinést i komplikace.

Předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti, doktorka Božena Jurašková upozorňuje, že opatrnost je stále na místě.

„Asi bych lhala, kdybych řekla, že se nedívám s obavami. Myslím si, že v tomto případě je na místě určitá opatrnost. Návštěvy seniorů ano, protože tam dochází k psychické újmě u těch lidí. Ale na druhou stranu je brát ty návštěvy s velkou obezřetností. Rodinní příslušníci by měli vědět, že jakmile budou mít nějaký zdravotní handicap, tak by návštěvu měli odložit. A samozřejmě bez ochranným pomůcek to zkrátka být nemůže."

Senioři (ilustrační foto)

Výhodou je, že se lidé v uplynulých týdnech naučili základy toho, jak o sebe víc pečovat.

„Máme nové hygienické návyky. Zvykli jsme si dezinfikovat ruce například, když jdeme nakupovat. A teď je období, kdy je situace relativně klidnější. Ale je nutné, zejména u těch seniorů, dodržovat dobrou a správnou výživu. Protože pravidelná a pestrá strava z hlediska vitamínů je vždy dobrým předpokladem toho, že se dá infekce lépe zvládnout."

Čtěte také

„A teď je zapotřebí dbát na to, aby nedošlo k poklesu kvality výživy. Protože s tím je spojena naše dobrá imunita."

Někteří ze seniorů se také v posledních týdnech z obavy nákazy koronavirem vyhýbali návštěvám lékařů. To je ale podle Boženy Juraškové většinou už zbytečné.

„Lékaři udělali taková opatření, aby se nepotkávalo více pacientů pohromadě. To znamená, že si zvou pacienty v určitých intervalech na konkrétní hodinu. A tím pádem mají i prostor se jim věnovat. Tedy myslím si, že nebezpečí nákazy je u lékaře tak minimalizované, že tomu tak snad není ani v obchodních domech. A někteří obchodníci říkají, že senioři chodí třeba i několikrát denně nakupovat. A to si myslím, že je daleko větší riziko," uzavírá předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti, doktorka Božena Jurašková.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.