Srdce pod tlakem. Rizika a zásady správného potápění s MUDr. Radkem Pudilem aneb pokaždé bezpečně

10. květen 2023

Vítáme v radioporadně prof. MUDr. Radka Pudila z I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. A budeme se bavit o našem srdci, kardiovaskulárním systému a potápění. 

Pokud by si někdo chtěl udělat potápěčský kurz a potápět se, tak asi bude muset mít i nějaké lékařské potvrzení a vyšetření?
Určitě ano. Jsem rád, že začínáme právě tímto. Potápění je krásný sport, který přináší mnoho relaxace, ale přeci jen vyžaduje určitou zdatnost i kvalitu kardiovaskulárního systému. Takže je naprosto nezbytná zdravotní prohlídka, kterou v případě rekreačních potápěčů dělá praktický nebo tělovýchovný lékař. Samozřejmě včetně zátěžového testu.

V žádném případě bych nechtěl odrazovat od potápění, je to krásný sport, ale musí se dělat zodpovědně v rámci bezpečných limitů.
prof. MUDr. Radek Pudil, I. interní kardioangiologická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Pokud člověk ví, že má v rodině dispozice k srdečnímu onemocnění nebo k vysokému tlaku, je možné se vůbec potápět?

Čtěte také

Je možné se potápět, ale musí se to posoudit. Musí se to opravdu adekvátně vyšetřit, protože voda je samozřejmě prostředí přinášející spoustu krásných zážitků. V žádném případě bych nechtěl odrazovat od potápění, ale musí se to dělat zodpovědně v rámci bezpečných limitů.

A je nutné mít na paměti, že voda klade na kardiovaskulární systém některé specifické nároky, které jsou zajímavé z mnoha důvodů, a proto je nutné to mít dobře pod kontrolou.

Jaké to jsou nároky na naše srdce?
Tam jsou dva základní procesy. První se týká působení chladu na lidský organismus, přičemž vodní prostředí onen chlad umocňuje. Není to jen studená voda, kterou máme v Čechách po většinu roku ve větší hloubce, ale jsou to i takzvaně teplé vody, protože voda znamená větší tepelné ztráty. Tělo se brání a dochází v něm ke zvláštní reakci.

Čtěte také

V souvislosti s přístrojovým potápěním a fyzickou aktivitou, to je redistribuce krevního toku, zkráceně to znamená, že cévy v kůži se nám velmi rychle smrští. A naopak srdce musí zvládnout vše přečerpat, takže z toho vyplývá i potencionální riziko u lidí, kteří mají srdce nemocné. Tedy srdce musí mít určité rezervy, aby všechny tyto procesy zvládlo.

A tou druhou věcí, zejména při potápění na nádech, je savčí potápěcí reflex. To je reflex, který umožňuje savcům dlouhé pobyty pod vodou. Je to spojeno s velice pomalou akcí, s kontrakcí sleziny, a jsou to stavy, které si nádechový potápěč navodí, ale musí být na to samozřejmě cvičený. V první řadě bych chtěl zdůraznit, že to není sólo aktivita a musí být vždy prováděná jen s dokonalým výcvikem.

Celou radioporadnu s MUDr. Radkem Pudilem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související