Společné tábory rodičů s dětmi jsou o navazování vztahů jak v rodině, tak i v rámci celého kolektivu

14. červenec 2023

Radioporadna zaměřená na tábory rodičů s dětmi. Už jste o nich slyšeli? Jaké jsou výhody či nevýhody, co se naučí děti a co rodiče? Je nebo není to zcela odlišná forma od běžných táborů, které většina z nás zná z dětství? O tom všem si povídáme s Tomášem Jakoubkem, který právě takové tábory pořádá.

Tomáš Jakoubek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak vás to napadlo, že na letní tábory vezmete i rodiče?
Mě to nenapadlo, byl jsem k tomu přizvaný. Mé kamarádky v rodinném centru v České Třebové, odkud pocházím, začaly dělat pro maminky a jejich malé děti soustředění, až se to vyvinulo v takový tábor. Časem, jak ty děti dospívaly a těch lidí bylo víc a víc, tak bylo zapotřebí i víc vedoucích. K tomu jsem byl přizvaný a jako chlap, trošku i jako divadelník, jsem na těch táborech našel uplatnění.

Čtěte také

Vy jste i divadelník a zdravotní klaun, jako asistent jste se věnoval zdravotně postiženým. Tak si říkám, že musíte mít opravdu děti i lidi hodně rád.
Ano, mám lidi rád. Ale zároveň jsou i takové chvíle, kdy opravdu potřebuji být jen sám za sebou. Někam si zalézt, nic neřešit, zapnout třeba sluchátka a poslouchat si svoji hudbu.

Zajímalo by mě, jestli je takový společný tábor výhrou pro děti nebo rodiče?
To je dobrá otázka. Ale na to byste se spíše měla zeptat těch účastníků, protože já jsem tábor nezažil úplně z té druhé strany. A vidím, že si každý užívá jinou chvilku, někdy je pro rodiče super, že se děti trošku zabaví samotné, mohou si hrát s ostatními dětmi a rodiče zase mají kontakt s jinými dospělými.

Tábory pomáhají dětem rozvíjet se fyzicky, psychicky, emocionálně, sociálně i morálně. To všechno platí i u nás.
Tomáš Jakoubek, pořadatel táborů pro rodiče s dětmi

Takže odpoledne nějaká kávička, posezení, čtení knížky, večer oheň, kytara, zpívá se a tak. Ale jsou tam i ony společné chvíle a tam si myslím, že je to hodně o navazování vztahů jak v rámci rodiny, tak i v rámci ostatních rodin.

Podle odborníků jsou letní tábory jednou z mála dětských aktivit, které mohou pomoci rozvíjet se fyzicky, psychicky, emocionálně, sociálně i morálně.
To všechno platí i u nás.

Čtěte také

Řada rodičů ale posílá děti na tábor s tím, že si trošku oddechne. To asi u vás tak úplně neplatí.
Platí to do určité míry, protože dopolední část programu mají rodiče a děti zvlášť, většinou pro rodiče máme připraveny různé workshopy nebo pozveme lektora na nějaké zajímavé téma, třeba instruktorku jógy. Jeden tatínek nám připravil takový orientační běh i se střelbou, protože působil dříve armádě.

A děti zase mají svoji část programu, které se věnujeme my, dospělí. A odpoledne se řeší celotáborový program nebo hry pro rodiče i s dětmi dohromady.

Setkávají se tam i možná rodiny, které by se v reálném životě možná nikdy nepotkaly?
Dost často. Protože jezdí některé rodiny třeba z Prahy, někdo z Brna a tak. Někteří už s námi jezdí delší dobu. A myslím si, že opravdu ani neměli tolik příležitostí k setkávání, ale zrovna na tom táboře najednou zjistí, že toho mají společného strašně moc.

Čtěte také

Máte daný nějaký věkový rozptyl u dětí, který držíte? Nebo může na tábor přijet kdokoliv?
Dříve to bylo tak, že mohl přijet kdokoliv. Ale teď už jsme si řekli, že nechceme dělat tábory pro úplně malinkaté děti. Tedy spodní věková hranice je nějakých 5 až 6 let, většinou tedy děti, které už chodí do školy nebo mají za sebou mateřskou školku. I pro nás je to o něco jednodušší v komunikaci.

A zároveň nejstarším dětem už je okolo 14 až 15 let. Takže věkový rozptyl je opravdu velký. Hodně aktivit musíme tedy řešit tak, že uděláme aktivitu pro starší děti a pro mladší děti zvlášť.

Tomáš Jakoubek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o letních táborech pro rodiče s dětmi s Tomášem Jakoubkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.