Co je to hra na orchideje? I to se dozvíte na táboře Fujavec v Sutých Březích u řeky Orlice

23. červenec 2022 07:50

Dětské tábory jsou letos po dvou letech pandemie koronaviru bez omezení a nutného testování účastníků. Někteří organizátoři letos evidují enormní zájem, přestože museli kvůli zvýšeným cenám za potraviny zdražit. Královéhradecká hygienická stanice zatím neodhalila žádná pochybení.

„Já jsem našel babku,“ říká mi v lese pětiletý táborník. Jsme totiž na táboře Fujavec v Sutých Březích u řeky Orlice. „Uděláme smažáček, že jo, objasňují mi kluci, co s nasbíranými houbami budou dělat.

Čtěte také

Děti na táboře hrají rozmanité hry jako je například hra na orchideje, kterou popisuje jejich vedoucí Kateřina Horáková. „Děti sbírají v lese malé barevné papírky, které představují orchideje. A ty hlídají tygři, to jsou nejstarší chlapci a dívky. Oni děti honí a orchideje jim sbírají. A tygry zase honí kodiaci, což jsou vedoucí, kteří jim odebírají orchideje. Které děti potom přinesou nejvíce orchidejí, ty vyhrají.

Letos mají na táboře Fujavec 39 dětí, které spí v chatkách bez elektřiny. „Toalety máme suché, což je zase taková výjimka. Děti mají k dispozici kadibudky a moc si to chválí, protože nemusí splachovat.

Čtěte také

 „Chatky jsou pro čtyři nebo dvě děti. Těm nejmenším zařízením se říká hobitíny, které mají tvar pětiúhelníku, říká vedoucí tábora Kateřina Horáková. „Každá chatka má jinou, specifickou výmalbu.

Podle Královéhradecké hygienické stanice je letos v regionu přes 200 letních táborů, kterých se účastní více než 15 tisíc dětí.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související