Na příměstském táboře pro děti uprchlíků z Ukrajiny zvládají i jazykovou bariéru

12. červenec 2022 12:09

V Domě dětí a mládeže v Hronově je tento týden hodně živo. Volný čas tady na příměstském táboře tráví skupina dětí uprchlíků z Ukrajiny. Nejmladším je pět, nejstaršímu čtrnáct let. Program tábora je podobný jako jinde, komunikace o něco složitější. 

Čtěte také

„Odezírají, máme ruce a nohy, takže to funguje. S těmi, co už čtou, je to lepší, tam využíváme překladač,“ popisuje způsob, jak se s ukrajinskými dětmi domlouvá, Jana Rumelová.

Ukrajinsky ani rusky nemluví a velkou oporu tak má díky Máše. „Máša je učitelka z Kyjeva, která je tady také mezi uprchlíky spolu se svými dětmi.“

Máša ale zase nemluví česky a s Janou Rumelovou se tak domlouvají anglicky. „Já se s Mášou domluvím a navzájem si to tady překládáme.“

V Hronově úspěšně řeší na příměstském táboře pro děti uprchlíků z Ukrajiny i jazykovou bariéru

Máša sice na Ukrajině před válkou pracovala jako učitelka, podobný tábor ale vede poprvé. Říká, že se jí práce s tak různorodou skupinou dětí moc líbí.

Čtěte také

Obě ženy mají na starosti patnáct dětí. Program tohoto příměstského tábora je hodně podobný ostatním. Děti se sejdou v osm ráno a společný program mají do tří odpoledne. V plánu jsou například výlety po okolí. „Na farmu Wenet pojedeme do Broumova vlakem. Je tady trasa Cesta psa Voříška, pro kterou byla inspirací Psí pohádka Karla Čapka, takže půjdeme také na procházku. Nasbíráme si borůvky a možná uděláme palačinky.“

Příměstských táborů pořádá Místní akční skupina Stolové hory během letních prázdnin dalších šestadvacet. Jsou určené pro české děti, na zhruba třetině z nich budou i děti s hendikepem.

„Což jsou většinou jak děti na vozíku, tak s poruchou autistického spektra. Jsou tam myslím i děti s Downovým syndromem a podobně,“ dodává zaměstnankyně Místní akční skupiny Stolové hory Tereza Hanušová.

Spustit audio

Související