Služba faráře je dobrodružství. Potěší vás zajímavá myšlenka i podnětné setkání s moudrými lidmi

6. červenec 2022

Děkan římskokatolické farnosti v Brumově farář Martin Lanži je neúnavným bojovníkem za záchranu kostelů tzv. broumovské skupiny. Ty jsou od července národní kulturní památkou. Ovšem je to také člověk, který chce pečovat nejen o stavby, ale také o ostatní lidi.

Připomínáme si památku mistra Jana Husa. K jeho odkazu se dnes hlásí i další církve. Čím pro vás osobně je dnešní den?
Dnešní den vnímám jako jeden z mnoha po svátku svatých Cyrila a Metoděje, kdy obvykle slavíme jednu mši svatou na Jana Husa. Pro nás to není centrální svátek, takže můžu říct, že pro mě osobně je to milé vydechnutí.

Chci z celého srdce poděkovat všem, kteří jakýmkoliv způsobem napomáhají obnově broumovské skupiny kostelů.
Martin Lanži, farář

Připomeňme jednu z myšlenek mistra Jana Husa, který chtěl, abychom se ptali, kdo jsme. Máme se takto ptát i v dnešní době?
Naprostý souhlas. Právě možná v tom tichu a odpočinku otázky přicházejí. Když je člověk sám a nemusí vyvíjet nějakou činnost, můžu trošku rekapitulovat a vracet se k věcem, které se povedly, a může za ně poděkovat. Nebo se zamyslet na tím, co se nepovedlo a hledat důvod, proč se to nepovedlo. Tedy rozhodne Poznej sám sebe platilo ještě dávno před mistrem Janem Husem, platilo to za jeho doby a s tímto výrokem je možné absolutně souhlasit.

Čtěte také

Myslíte si, že je nutné stát si za tím, čemu věříme, do posledního dechu?
O tom je křesťanství, když si vezmeme mučedníky, ať jsou to svatý Vojtěch, svatý Václav nebo svatý Jan Nepomucký. Tito lidé byli opravdu postaveni před zásadní věc, zda zradit své přesvědčení nebo jít až tak daleko, že mohou o svůj život přijít. Jsou věci zásadní a jsou věci, kde můžete nějakým způsobem licitovat v rámci zase nějakých norem.

Vždy jste chtěl být farářem?
Řekněme, že to volání se objevilo někdy během mých gymnaziálních studií. A je to služba, která vás naplňuje. Častokrát je to o doprovázení. Myslím, že zvlášť v dnešní době, kdy vnímáme postcovidovou situaci v rámci psychologie nebo i otázky kolem Ukrajiny a ekonomická situace spojena se zdražováním. To jsou věci, které vedle stavební a pedagogické činnosti jsou opravdu mým každodenním chlebem.

Čtěte také

Říkám si, že se to může trošku jevit možná jako romantická záležitost, když dostanete třeba upečenou bábovku od farníků nebo vajíčka. Ale za vším bude asi opravdu spousta těžké práce. Je to dřina?
Je to dobrodružné. Slovo dřina by možná pak vyznalo negativně. Proto rád používám slovo dobrodružné, které obsahuje jednak to držení, ale i adrenalin. A snad těch plusů je víc než minusů.

Co vám vždy zvedne náladu?
Dobrý, inteligentní vtip, zajímavá myšlenka, podnětné setkání s moudrými lidmi.

Vnímáte rozdíly mezi všedními dny a těmi víkendovými? V dnešní době se možná trošku smazávají. Ale myslíte si, že je odpočinek důležitý?
Naprosto. Pro mě je takový odpočinek, když jsem mimo Evropskou unii, kde je někde trošku jiný časový posun. Velice rád létám do Jižní Ameriky na jednu misi do Paraguaye. Tam opravdu vím, že si odpočinu, že nemusím řešit telefonáty, maily a podobné věci.

Čtěte také

Broumovské kostely, to je vaše vášeň, snad to tak mohu říct.
To je znouzectnost. Mí spolužáci z univerzity vědí, že jsem vždy říkal, že když dostanu na starost staré kostely, tak je zbourám. Ale nemůžete odmítat dílo rodiny Dientzenhoferů. Opravdu se situace vyvinula tak, že to zůstalo na mých bedrech, v životě jsem po tom netoužil. Ale věci buď můžete ignorovat nebo s nimi bojovat nebo je nějak přijmout.

Vy jste je ovšem přijal nádherně, myslím k radosti všech, kteří vaši práci sledují. Protože od tohoto měsíce se skupina broumovských kostelů stala národní kulturní památkou. Změnilo se něco?
V zásadě se nezměnilo nic, ale můžeme to vnímat pozitivně. Protože kdyby se nestaly broumovské kostely národní kulturní památkou, tak bychom nemohli v tomto novém programovém období Evropské unie žádat o granty. Teď zůstáváme ve hře, nevypadli jsme ze skupiny žadatelů a můžeme pokračovat.

Martin Lanži a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Broumovsko znovu ožívá, lidé hodně pomáhají, sbírky fungují i přes prázdniny. Konají se akce jako Otevřené kostely a také festival Za poklady Broumovska.
Možná je teď vhodná příležitost lidi opět povzbudit, na Broumovsku je připraven přes léto opravdu bohatý kulturní program. Vlajkovou lodí záchrany kostelů je velký festival Za poklady Broumovska, který se koná každou prázdninovou sobotu. Ve čtvrtek se vždy dá také v některém z kostelíků účastnit varhanního koncertu, plus třeba navštívit zajímavou Ivanitskou poustevnu v Teplicích nad Metují. Čas na Broumovsku můžete tedy strávit nejen v Adršpašských skalách.

Celý rozhovor Pavly Kindernayové s farářem Martinem Lanžim si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související