Péče o unikátní skupinu barokních kostelů na Broumovsku aneb nekonečný příběh záchrany naší paměti

7. listopad 2020 13:58

Broumovskou skupinu kostelů už mnoho let opravují řemeslníci. Některé sakrální stavby potřebovaly zásahů méně, jiné byly ve velmi špatném stavu. V posledních několika letech jsou ale opravy intenzivní a díky dotační částce kolem 40 milionů korun se je podařilo dostat z nejhoršího. 

Čtěte také

S farářem Martinem Lanžim sedíme na útulné faře a povídáme si o skupině broumovských kostelů, které ho zaměstnávají už spoustu let. Za poslední roky prošly kostely poměrně velkou proměnou.

Před námi leží fotodokumentace. Je tu i nový kalendář.
„Tento kalendář je už v pořadí třetí. První vyšel v roce 2018, kdy jsme si připomínali 300 let od započetí staveb broumovské skupiny kostelů. Letos jsme se v kalendáři zaměřili čistě na interiéry. A to minimálně ze dvou důvodů. První je ten, že kostely kromě bohoslužeb a nějakých kulturních letních aktivit běžně přístupné nejsou."

„Ne, že bychom nechtěli mít kostely otevřené, ale nemáme prostě lidské zdroje, abychom to zvládali. A druhým důvodem je, že letos finišujeme s opravou dvou kostelů, konkrétně ve Vernéřovicích a Ruprechticích. Loni se už povedla oprava fasády kostela v Bezděkově."

Díváme se na obrázek historických varhan, kde už je hodně poničená i klaviatura. Působí to dojmem, že současné opravy rozhodně nebudou konečné.

Čtěte také

„Je to opravdu nekonečný příběh. Zhruba od roku 2000 se povedlo těmto kostelům hodně pomoci. Jsou to tedy zejména střechy, okna, fasády. A potom nás a také ty, kteří přijdou po nás, čeká zcela jistě pokračování v tomto díle."

„Jen pro představu, restaurování oltáře nebo křížové cesty, což představuje 14 obrazů, to je částka 1,5 milionu a výše. A v jednom kostele se nachází čtyři nebo pět bočních oltářů. Kostelů potom máme v této skupině minimálně deset. Tak si to spočítejte," usmívá se farář Martin Lanži.

Práce na kostelích v Ruprechticích a Vernéřovicích v letošním roce už skončí. V příštím roce budou pokračovat na kostele v Heřmánkovicích.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související