Šípek = zdravá surovina, chátrající bývalé textilky a mládě buvola pralesního. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Kulinářská radioporadna, povídání o jídle se nikdy neoposlouchá. Dnes vám dáme i zajímavé tipy na netradiční recepty z podzimních plodů. Naším hostem je Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové.

„Šípky nikdy nesbíráme do igelitové tašky. Chce to košík nebo látkovou tašku. Protože by se mohly zapařit a vzniká riziko plísní," říká Ing. Miroslava Teichmanová. „Je také důležité, zda sbírat šípky před mrazem nebo až po mrazu. Protože pokud se sbírají před mrazem, tak mají pevnější konzistenci a pak jsou plody vhodnější na kompotování nebo sušení. Ale pokud už přejdou mrazem, tak trošku změní barvu a také nám změknou. A za třetí jsou sladší a mohou mít až malinko karamelovou příchuť. A tyto šípky, které přešly mrazem, jsou nejvíce aromatické."

Čtěte také

Města Náchod, Červený Kostelec i Hronov mají stejný problém - chátrající areály po bývalých textilkách. Jejich hodnota se pohybuje v desítkách milionů korun. Radnice všech zmiňovaných měst na Náchodsku se opakovaně pokouší se zahraničními vlastníky nevyužívaných areálů jednat o nápravě. Jak se jim to daří, to zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Město Náchod se opakovaně pokoušelo s majiteli domluvit, ovšem bez výsledku. Starosta Jan Birke před několika dny majitelům poslal další dopis. V něm nabízí buď odkoupení areálu, nebo pomoc při hledání strategického partnera, který by pomohl s přestavbou budovy. Zároveň starosta už po několikáté upozorňuje na to, že pokud k dohodě nedojde, a majitel se o svůj majetek nezačne starat, může dojít k nařízení demolice. Na odpověď vlastníků nyní vedení města Náchoda čeká.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové má nové mládě buvola pralesního. Tento ohrožený a velmi náročný druh nechová žádná jiná ZOO v Česku a na Slovensku. Dvorský safari park se může pochlubit odchovem 60 mláďat těchto silných a navíc nebezpečných zvířat. Redaktorka Dana Voňková si ověřila, že i o nejnovější přírůstek ve stádě se obětavě a zároveň s respektem stará Miroslav Rumler.

Buvoli pralesní jsou silná a velmi nebezpečná zvířata. Chovné zařízení tomu musí odpovídat, proto se chovu buvolů pralesních mnoho zahrad nevěnuje. Safari park patří k velmocem v chovu těchto zvířat - dosud se tam narodilo na 60 mláďat a současné desetičlenné stádo je po francouzském Sigeanu druhé největší ve světových zoo sdružených v databázi ZIMS. Ty chovají ani ne 140 buvolů pralesních.

autor: baj
Spustit audio

Související