Tři města na Náchodsku řeší s vlastníky, co dál s chátrajícími areály bývalých textilních závodů

2. říjen 2023 09:55

Města Náchod, Červený Kostelec i Hronov mají stejný problém - chátrající areály po bývalých textilkách. Jejich hodnota se pohybuje v desítkách milionů korun. Radnice všech zmiňovaných měst na Náchodsku se opakovaně pokouší se zahraničními vlastníky nevyužívaných areálů jednat o nápravě. Jak se jim to daří, to zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Začít můžeme v Náchodě. Nedaleko centra tam stojí sedmipatrová budova, tzv. Bílá Tepna. Jaké plány s ní mají majitelé z Nizozemska?
To vůbec není jasné. V minulosti uvažovali o tom, že se z toho stane polyfunkční dům s obchody.

Čtěte také

Budova ale řadu let chátrá, má vytlučená okna, z části opadanou omítku a neprospěly jí ani nájezdy zlodějů kovů. Bylo proto nutné zazdít některé části a zamřížovat okna v nejnižším patře. Jinak se s budovou nic neděje.

Město Náchod se opakovaně pokoušelo s majiteli domluvit, ovšem bez výsledku. Starosta Jan Birke před několika dny majitelům poslal další dopis. V něm nabízí buď odkoupení areálu, nebo pomoc při hledání strategického partnera, který by pomohl s přestavbou budovy.

Zároveň starosta už po několikáté upozorňuje na to, že pokud k dohodě nedojde, a majitel se o svůj majetek nezačne starat, může dojít k nařízení demolice. Na odpověď vlastníků nyní vedení města Náchoda čeká.

Zatímco v Náchodě řeší jednu budovu, v Hronově to je areál o rozloze 70 tisíc metrů čtverečních. Patří majiteli z Malajsie, jeho zástupce se v Česku poprvé setkal s lidmi z radnice. Na čem se dohodli?

Čtěte také

Konkrétní dohoda nepadla, ale zástupci města navrhli několik možností řešení. Týkají se té části areálu, která je blíže k centru Hronova. Má zhruba 33 tisíc metrů čtverečních a město nabízí, že celou tuto část odkoupí a to za asi 33 milionů korun.

Druhou možností je odkup zhruba 4 tisíc metrů čtverečních, těch, které jsou zapotřebí na stavbu silničního obchvatu města. A pokud by k dohodě nedošlo, tak poslední možností je podle starosty Hronova vyvlastnění oné malé části, potřebné na stavbu obchvatu. Stále je řeč o té části, která je blíže centru.

Hronovská radnice nyní čeká, jak vlastník na nabídku zareaguje a v další jednání věří do konce letošního roku.

Firmě z Malajsie patří i další velký areál, prakticky v centru Červeného Kostelce. Zástupci obou stran se v minulých dnech také sešli, s jakým výsledkem?

Čtěte také

Ani v tomto případě konkrétní dohoda nepadla. Město má zájem celý areál koupit, nabízí za metr čtvereční 1 500 korun. Areál má rozlohu zhruba 4,5 hektaru, a je větší než současné centrum města. Připomínám, že jedna z budov je technickou památkou. Tu není možné zbourat a její obnova bude stát víc peněz, než kdyby památkově chráněná stavba nebyla.

Ostatní objekty areálu jsou podle starosty Červeného Kostelce poškozené tak, že je čeká demolice. Mají propadlé stropy a zničené střechy. I v tomto případě zástupci města věří, že se brzy podaří situaci vyřešit. Na tomto místě by teoreticky mohly vyrůst bytové domy.

Je ale nutné připomenout, a platí to souhrnně pro Náchod, Hronov i Červený Kostelec, že to, co se bude s chátrajícím areály dít, se snaží zástupci měst řešit opravdu dlouhodobě, ale jejich snahy v minulých letech nikam nevedly.

Spustit audio

Související