Zástupci Červeného Kostelce začali řešit budoucnost chátrajícího areálu bývalé textilky Tepna

17. říjen 2019 11:24

V centru města Červený Kostelec už řadu let chátrá areál bývalé textilky Tepna. Vedení města pro něj začalo hledat využití. Čtyř a půl hektarový pozemek s celou řadou budov vlastní zahraniční firma. Podle radnice by bylo nejlepší najít investory a s jejich pomocí řešit využití celého areálu komplexně. 

„Svolali jsme jednání týkající se případných možných investorů v tomto území. Chceme najít nějaký aktivní přistup, jak to území řešit," vysvětluje starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák z hnutí Spoluobčané.

Právě proto inicioval schůzku, na které se sešli potenciální investoři, architekt, a nebo lidé, kteří mají s velkými investicemi zkušenosti. Město s osmi tisícovkami obyvatel by mělo plnit roli jakéhosi prostředníka.
„Určitě to neumíme řešit sami. Ale zase osobně vnímáme, že je zapotřebí ten proces zastřešit a hledat možnosti."

Zůstává ovšem spousta nevyřešených otázek

Plány s využitím areálu ale komplikuje několik věcí. Především to, že vůbec není jasné, za kolik by zahraniční vlastník areál prodal.
„Hlavním naším cílem je zjistit cenu."

V centru města Červený Kostelec už řadu let chátrá areál bývalé textilky Tepna. Vedení města pro něj začalo hledat využití

Podle starosty Rostislava Petráka půjde o desítky milionů korun, další peníze bude možná potřeba na sanaci části areálu, popřípadě demolici zchátralých budov. Jedna z nich, ta nejvyšší, navíc musí zůstat zachovaná, je totiž technickou památkou.

„Je vlastně dominantou celého města. Ta je památkově chráněná a zasloužila by si najít takové využití, aby se onen objekt nějakými dalšími úpravami nenarušil," říká architekt města Červený Kostelec Lukáš Ehl.

Čtěte také

Najít pro takovou budovu využití bude podle něj složité.
„Tohle je velký dům. Město by tam určitě našlo nějaké prostory pro prezentaci nebo výstavní síň. To je ale otázka rozlohy jednoho patra. Potom je jich tam ovšem několik dalších."

O část areálu bývalé textilky má dlouhodobě zájem společnost Lidl. Ta přiznala, že v Červeném Kostelci plánuje otevřít prodejnu. Víc ale situaci komentovat nechce.

Úplně bez odpovědi nechal otázky Českého rozhlasu vlastník areálu, zahraniční společnost Textonnia Czech. Zatím tak není jasné nejen to, za kolik by byla ochotná areál odprodat, ale ani jestli s územím nemá nějaké vlastní plány.

Spustit audio

Související