V srpnu 1899 se stal Červený Kostelec obchodním centrem celé rakousko-uherské monarchie

20. srpen 2019

Malým podkrkonošským městečkem zněla v srpnu roku 1899 hymna Rakousko-Uherska a také česká posvátná píseň Hej Slované. První návštěvníky slavné Krajinské výstavy vítal osobně pan starosta Theodor Keyzlar.

V Městské výstavní síni v Červeném Kostelci si tu slávu můžete připomenout na výstavě ke 120. výročí Krajinské výstavy. Její autor Richard Švanda přivítal redaktorku Romanu Pacákovou v obleku, který na první pohled také už dávno vyšel z módy.

Výstava ke 120. výročí Krajinské výstavy v Červeném Kostelci na Náchodsku

Krajinská výstava, která se před 120 lety v Červeném Kostelci konala, neměla ve své době široko daleko obdoby. Přípravy vypukly již ke konci roku 1898. Byl založen realizační výbor, jehož předsedou byl jmenován průmyslník a starosta města Theodor Keyzlar. Cílem bylo sezvat do Červeného Kostelce vystavovatele ze všech koutů Čech a Moravy, včetně Prahy, Brna a dalších významných měst, dokonce i z Vídně.

Nakonec se sešlo okolo 530 vystavovatelů

Návštěvníci měli možnost zhlédnout expozice jak velkých textilek, tak malých barvíren, či dřevo a kovozpracovatelských společností a řemeslníků všeho druhu. Výstava tak představila téměř všechna odvětví průmyslu a obchodu.

Výstava ke 120. výročí Krajinské výstavy v Červeném Kostelci na Náchodsku

Výstavní stánky se nacházely v prostoru mezi dnešními školami, sokolovnou a hřbitovem, tedy v místě, na které se i dnes sjíždějí lidé z celého světa na Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec, jehož jubilejní 65. ročník v neděli skončil.

Podle hodnocení novinářů se jednalo o jeden z nejzdařilejších projektů tohoto typu ve východních Čechách vůbec. Návštěvnost překonala veškerá očekávání a Červený Kostelec se tak na chvíli stal v pravém slova smyslu „hlavním městem" východních Čech.

Výstava ke 120. výročí Krajinské výstavy v Červeném Kostelci na Náchodsku

120. výročí Krajinské výstavy si můžete v Městské výstavní síni na náměstí T.G.M. v Červeném Kostelci připomenout až do konce prázdnin.

V sobotu 24. srpna v 17. hodin si zájemci mohou zajít také na komentovanou prohlídku výstavy.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.