Červený Kostelec na Náchodsku tančí a zpívá. Hostí Mezinárodní folklorní festival

24. srpen 2013

Účastníci Mezinárodního folklorního festivalu v Červeném Kostelci včera roztančili město. Všechny soubory vystoupily nedaleko náměstí a představily se tak obyvatelům i návštěvníkům.

Hudba zněla celým centrem města. V přírodním areálu se řadily soubory do průvodu. Například Trnavčan z Trnavy.

„Jsme rádi, že tady potkáváme soubory z celého světa. Navíc tady máme kamarády z východního Slovenska,“ říká člen Trnavčanu.

Na festivalu se líbí také například Francouzům. „Je opravdu velmi hezký, skupiny i organizátoři jsou strašně příjemní. Jsme moc rádi, že jsme mohli přijet,“ podotýká jeden z nich.

Svůj folklor vyslala do Červeného Kostelce také třeba Indonésie, Itálie nebo Izrael. Účinkující si na takovýchto akcích pochvalují příležitost k navazování nových přátelství.

Návštěvníci tohoto prestižního festivalu mluví v superlativech. „Jezdíme každý rok a jsme nadšení,“ říká starší dáma. Podle dalších je atmosféra prostě fantastická. „Přijeli jsme z Náchoda, jezdíme každý rok.“

O víkendu folklorní svátek vrcholí. Dnešek začne mší, pokračovat bude odpoledním programem a galavečerem. Poslední den, tedy zítřek zahájí tančící průvod městem. Mezinárodní folklorní festival pak v podvečer skončí.

autor: KS
Spustit audio