Červený Kostelec chce stavět nový domov pro seniory za zhruba 60 milionů korun

19. duben 2018 09:45

V Královehradeckém kraji je nedostatek domovů pro seniory. Podle Krajského úřadu se navíc situace zhoršuje a za osm let bude potřeba o tisíc lůžek víc, než doposud. Síť sociálních služeb by se měla postupně rozšiřovat a to především v menších městech, Domov pro seniory by tak mohl vyrůst například v Červeném Kostelci na Náchodsku.

„V tuto chvíli jsme na začátku. Takže hledáme místo. Zastupitelstvo města dalo usnesení, že máme vypracovat studii, která by přesněji zmapovala jak velikost toho domu, počet lůžek, který předpokládáme kolem 40 až 45, tak přesnou lokalitu, kde by to bylo," vysvětluje starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák z TOP 09 zvolený za hnutí Spoluobčané.

Osmitisícové město sice má Dům s pečovatelskou službou, klasický domov pro seniory mu ale chybí. Místní, kteří takovou službu potřebují, jsou proto v podobných zařízeních v okolí.

„V současné době jich navštěvujeme zhruba 30. Důchodci, kteří jsou umístěni v domovech by byli raději, kdyby mohli své stáří trávit v rodném městě, tedy v Červeném Kostelci," říká Michal Tošovský ze sociálního odboru městského úřadu Červený Kostelec, který za seniory do jednotlivých senior domů v okolí pravidelně jezdí.

Jeho slova potvrzuje třiaosmdesátiletá paní Milada. Od října je v Domově důchodců v Náchodě, v Červeném Kostelci přitom prožila šedesát let a stále tam má svoji rodinu. „Kdyby to bylo blíž, bylo by to lepší. I děti by ke mě měly blíž."

staré ženy, důchodci, senioři, senior

Nový domov seniorů v Červeném Kostelci by stál zhruba šedesát milionů korun, takovou částku město nemá a spoléhá na pomoc Královehradeckého kraje. Ten podle náměstka hejtmana Vladimíra Dernera z KDU-ČSL plánuje služby pro seniory rozšiřovat, lůžka navíc budovat rovnoměrně po celém území. Právě proto, aby potenciální uživatelé měli do zařízení co nejblíž.

„Rozpočtový výhled Královéhradeckého kraje počítá zatím s částkou 60 milionů korun ročně do infrastruktury v sociálních službách. Tedy zejména do rezidenčních zařízení jako jsou domovy pro seniory. Tato částka ale nebude dostačující. Očekáváme zde podporu ze strany státu, která je v současné době na nejvyšší úrovni slibována," doplňuje Vladimír Derner.

Největší nedostatek lůžek je momentálně na Rychnovsku a v okolí Hradce Králové, síť sociálních služeb se tak podle vyjádření Krajského úřadu v nejbližších letech rozšíří o více než 160 míst.

hospic
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související