Královéhradečtí rozhlasáci jsou Ježíškovým vnoučetem. Rozdávali radost v domovech pro seniory

18. prosinec 2017 13:50

Ježíškova vnoučata už vyplnila tisíce přání seniorů po celé republice. Další dárky a zážitky jsou teď ještě na cestě do domovů důchodců. K projektu Ježíškova vnoučata se připojily i regionální stanice Českého rozhlasu. Hradecký tým vyrazil do Dvora Králové, Borohrádku či Hronova. A zábavným programem potěšil také klienty Domova U Biřičky na Novém Hradci Králové, kde se natáčel i vánoční pořad.

Před hlavním vchodem Domova U Biřičky stojí zaparkovaný přenosový vůz Českého rozhlasu. Technik Tomáš Hroch právě zvučí koncert, který zazní ve druhém patře domova.

Zdejší jídelna se už proměnila v improvizovaný koncertní sál. A zdejší klienti se už schází.

„Vůbec jsem netušila, co se tu bude dít. Ale jsem zvědavá hlavně na rozhlasoví redaktory. A teď slyším, že tady bude koncert, také herci. Pan Zindulka že dorazil. Tak to je nádhera. Děkujeme za takový krásný vánoční dárek," říká paní Helena.

Všichni se těší, že si také zazpívají.

Dnešní koncert, to je takové vyvrcholení Ježíškových vnoučat ve zdejším zařízení. Klienti měli přes 40 přání. To upřesňuje Daniela Lusková, ředitelka Domnova U Biřičky: „Byla to přání lidí, kteří skutečně nemají nikoho blízkého. Tak jim jsme díky Ježískovým vnoučatům mohli dopřát také nějaký dáreček."

Ježíškova vnoučata byla také o tom, aby se lidé seznamovali. Donesl také sem někdo dárek osobně a popovídal si?

„Dokonce bych řekla, že to byla většina lidí. Ta setkání byla velmi milá. A také velmi citová," usmívá se Daniela Lusková.

V programu Českého rozhlasu Hradec Králové se představila také skupina Kantoři či Jan Vápeník k hradeckého Klicperova divadla.

Celý záznam veřejné vánoční nahrávky si můžete poslechnout v úterý 26. prosince mezi 11. a 12. hodinou na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové.

I královéhradečtí rozhlasáci jsou Ježíškovým vnoučetem

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

I královéhradečtí rozhlasáci jsou Ježíškovým vnoučetem

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz

I královéhradečtí rozhlasáci jsou Ježíškovým vnoučetem
Spustit audio

Související