Opravdová Ježíškova vnoučata navštívila v Domově důchodců ve Dvoře Králové pana Oldřicha

24. listopad 2017

Ježíškova vnoučata rozdávají dárky. Do Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem přivezly děti z z Magické školky z Náchoda totiž dárky pro pana Oldřicha Zábrodského. U dojemného předání nechyběla ani naše reportérka. 

Se sociálním pracovníkem Josefem Šimkem procházíme domovem důchodců a hledáme pan Oldřicha Zábrodského, který si přál přání při Ježíškových vnoučatech.

Pana Oldřicha jsme zastihli na jeho pokoji, kam se snad ani všechny děti, které jej přišly navštívit, nevejdou. Je jich hodně a jsou jeho Ježíšek.

Kateřina Kofroňová z Magické školky z Náchoda přijela s dětmi obdarovat pana Oldu. Proč si vybrali právě jeho?

Opravdová Ježíškova vnoučata navštívila v Domově důchodců ve Dvoře Králové pana Oldřicha

„Nás nadchla jeho skromnost. Pan Olda si přál strašně skromný dárek. A pro naši mateřskou školku nebyl problém mu jej splnit. A myslím si, že pro děti i pro nás to bylo ohromně přínosné. Protože je moc fajn, když si můžeme navzájem pomoci," vysvětluje Kateřina Kofroňová.

„Toho je tolik! Já jsem si to ani všechno nepřál," usmívá se pan Olda.

„Pane Oldo, jeden hodný člověk vám tady posílá takovou dorbnost, jsou to 2 000 korun. Abyste si mohl těch 30 deka uzeného masa příští rok koupit každý den. Abyste měl každý den veselý a radostný," připojuje se Kateřina Kofroňová.

Děti ponu Oldovi také vyrobily velké vánoční přání a zazpívaly mu písničku.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz.

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související