V kostele v Žižkově ulici objevili neobvyklé fresky, teď tu navíc pořádají prohlídky

12. září 2018 15:12

Jen málokdo si při průjezdu Žižkovou ulicí v Českých Budějovicích všimne, že tu stojí unikátní církevní památka. Kostel Panny Marie Růžencové je přitom díky své vnitřní výzdobě vzácnou ukázkou takzvaného beuronského umění.

Restaurátoři teď navíc ve východní kapli kostela objevili přemalované fresky, o kterých až dosud nikdo nevěděl.

„Odkrýváme původní malbu. Je v barokním stylu a důležité je, že je figurální,“ popisuje studentka restaurátorství Patricia Holiková. Kostel vznikl na přelomu 19. a 20. století, malby možná pocházejí z období druhé světové války.

Kostel Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích je díky své vnitřní výzdobě vzácnou ukázkou takzvaného beuronského umění

Podle rektora kostela a představeného petrinů Jana Márii Petera Madára sloužil prostor od počátku 20. století nejspíš jako pohřební kaple. „Za druhé světové války po náletu zde byly také shromažďovány ostatky obětí. Když se během komunismu nesměl zbytek kláštera využívat, tento prostor sloužil jako druhá zákristie, časem také jako zpěvárna. To, co se tady teď objevuje, je pro nás vždycky příjemným překvapením a trochu dobrodružstvím,“ dodává.

Jediným trochu zřetelným obrazem v kapli byl výjev korunování Panny Marie na stropě. „Sondy následně odhalily netypickou barokizující vrstvu s různými figurálními motivy. Nejvíc zdobený je strop, zdi jsou spíš zdobeny takovým napodobením mramoru,“ říká Jan Mária Peter Madár.

Unikátní mozaiku na průčelí kostela v Žižkově ulici opravují restaurátoři

Rozměrná mozaika na průčelí kostela Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích je velmi cenná. Umělecké dílo teď renovují restaurátoři

Na rozměrné mozaice na průčelí kostela Panny Marie Růžencové v Českých Budějovicích od dubna pracují restaurátoři z Pardubické univerzity. Pečují o ojedinělé dílo, které v letech 1903 a 1904 seskládal Viktor Foerster, majitel prvního českého mozaikářského ateliéru.

Restaurování maleb tak pomůže odhalit nejen historii místa, ale možná i celé Kongregace bratří Nejsvětější Svátosti, která kostel spravuje. „Do budoucna by ten prostor měl sloužit jako zimní a adorační kaple, takže tímhle směrem bychom se vydávali i v tom restaurování,“ doplňuje rektor kostela.

Kapli i práci restaurátorů teď můžou návštěvníci vidět na vlastní oči, a to v rámci prohlídek pro veřejnost, které klášter nově zavedl. „Podívají se do kostela, který je vyzdobený v beuronském uměleckém stylu. Takto ucelený ho jinde v celé republice nenajdou. Projdeme i prostory zahrad, kde spatří jiný úhel pohledu na náš kostel, který je kvůli tomu, že je kostel obestavěn ze všech stran budovami, skrytý,“ zve průvodkyně Dita Hladíková.

Kongregace areál zpřístupňuje v rámci 130. výročí od svého založení, které oslaví na podzim.

Spustit audio

Související