Dny NATO v Mošnově dnes navštívilo 125.000 lidí, za dva dny 220.000

16. září 2018 20:00

Na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR dnes na letiště do Mošnova nedaleko Ostravy dorazilo 125.000 lidí. Během obou dnů tam akci navštívilo celkem zhruba 220.000 diváků. ČTK to řekl mluvčí akce Jaromír Krišica, podle kterého jsou pořadatelé naprosto spokojeni. Lidé viděli desítky ukázek na zemi i ve vzduchu.

Návštěvností se letošní akce přiblížila rekordním ročníkům z let 2011 a 2014, kdy do Mošnova zavítalo také 225.000 diváků. V loňském roce Dnům NATO nepřálo počasí a letecké ukázky se musely rušit, i tak tam ale tehdy přišlo 90.000 lidí.

Mezi hlavní taháky patřila letos vystoupení akrobatických leteckých skupin, Křídel bouře z Chorvatska a Červeno-bílých jisker z Polska. Unikátní byl slavnostní průlet ukazující vývoj československých a českých vzdušných sil za posledních 100 let. V novodobé historii Česka šlo o výjimečnou událost. V sobotu kvůli nepříznivému počasí na letištích, odkud měly některé stroje letět, museli diváci v Mošnově několik historických letadel oželet, dnes ale již byl průlet kompletní.

Dny NATO v sobotu navštívilo 95 tisíc lidí, část programu narušilo počasí

Německý tank Leopard 2 (vpravo) a český tank T-72M4CZ

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy v sobotu navštívilo 95 tisíc lidí. Viděli desítky dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi, mimo jiné slavnostní průlet mapující vývoj československých a českých vzdušných sil za posledních 100 let. V druhý den akce čeká v neděli návštěvníky prakticky stejný program, průlet ale bude doplněn o několik letounů, které se dnes nemohly zúčastnit.

Na zemi pak mezi nejobdivovanější vystavené stroje patřil americký strategický bombardér B-52 Stratofortress. Velký zájem byl také o zhlédnutí amerického víceúčelového vrtulníku UH-1Y Venom zvaného Yankee, který byl poprvé k vidění nejen v Česku, ale i v Evropě. V obležení byla ale veškerá vojenská i záchranářská technika včetně historických exponátů.

Ráno a dopoledne se v okolí letiště opět tvořily kolony ze všech příjezdových stran. Ze směru od Ostravy a od Studénky byly dlouhé až pět kilometrů.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují vojenské, záchranářské i bezpečnostní jednotky z 20 zemí, letos mezi nimi poprvé bylo Chorvatsko. Speciální partnerskou zemí akce byly v tomto roce Spojené státy americké, které v Mošnově letos poprvé předvedly i pozemní obrněnou techniku.

zdroj: ČTK
Spustit audio